Dag 225 Goden, geuzen en gaakbaarhein (slot).

Vijftien "zomergasten" hebben hier de afgelopen twee weken het redactielokaal betreden en hebben fraaie artikelen achter gelaten. Voor de gelegenheid had dit weblog de welluidende titel "Goden, geuzen en gaakbaarhein" meegekregen (wat bedoelde ik daar ook al weer mee? zie de introductie van de "zomergasten").
Zelf vond ik dit project bijzonder geslaagd. Al was het alleen maar omdat is gebleken dat je rustig op vakantie kunt gaan, zonder de deur van het redactielokaal hermetisch af te grendelen. Maar het is vooral geslaagd dankzij de vele mooie bijdragen van mijn gasten. Vooraf vond ik het al leuk om diverse mensen uit te nodigen van mijn gastvrijheid gebruik te maken en achteraf kan ik alleen maar concluderen: "God, wat een goed idee!" (wat overigens een geheel andere conclusie is die één van de gasten trok aangaande god en idee, dus haalt u die zaken alstublieft niet door elkaar!). Ik ben dan ook blij dat ik, geheel in de geest van C. Wright Mill's citaat, ervoor gekozen heb tot dit "zomergasten"-project over te gaan.
Veel gasten hebben op de een of andere manier hun licht laten schijnen over de vaste thema's van dit weblog of een verbinding weten te leggen tussen die thema's en het tijdelijke thema van het "zomergasten"-project. Met name maakbaarheid en keuzes kwamen hier aan de orde.
Zo maakte een bekommerde sociale gast duidelijk dat het een grote vergissing is dat maakbaarheid een louter socialistisch stokpaardje is. Ter rechterzijde lust men er ook pap van, hoewel men daar bij hoog en laag volhoudt dat je niet teveel moet regelen, Gelukkig wees een andere gast ons er op dat niets doen ook een keuze is. Menigeen haalt zijn schouders op over maakbaarheid en dat is niet zo vreemd want het leidt maar al te vaak tot wat vreemde zaken waarbij je je soms vreselijk in de boot voelt genomen. Alles heeft ook zo zijn prijs en hoe graag zouden we dan niet over willen gaan tot her-maakbaarheid. Moet je soms macht hebben om tot een goed soort maakbaarheid te komen of bestaat maakbaarheid helemaal niet en is alles toeval? Of hangt het vooral af van de keuzes die men maakt? Dat kan dan ook weer een erg verraderlijke diskussie worden, maar zolang daarbij "de ene mens niet over de ander heerst", moet dat kunnen lijkt mij.
Opvallend trouwens hoe sommige gasten een verbinding legden tussen de gewone thema's hier en het het "zomergasten"-thema (goden, enzovoorts). Zo kom je er nog eens achter dat er kennelijk een verband bestaat tussen James Bond en het bijbelse boek Openbaringen.
Nu zullen er ongetwijfeld mensen zijn die zeggen: maak je niet dik, 't is allemaal een kwestie van smaak. Dat kan zijn, maar wat voor voorkeur iemand ook heeft, het gaat ons allemaal gaat om een betere wereld. We blijven streven naar geluk en dat zou ook eens een meer prominente plaats in politiek beleid moeten hebben. Ik ben in ieder geval erg gelukkig met de laatste twee weken.

En u, lezer? Hoe heeft u deze periode beleeft? Wat vond u nou van dit project, is het voor herhaling vatbaar? Graag uw reactie!

Het hele "zomergasten"-project kunt u nalezen door op de links in de rechterkolom te klikken (zie onder Goden, geuzen en gaakbaarhein).
Rest mij alle gasten hartelijk te danken voor hun bijdragen. Ik heb genoten.

Labels:

3 Reacties

04 september, 2006 12:28, Anonymous Anoniem schreef...

Ik vond het zeker een geslaagd projectje welke voor herhaling vatbaar is. Punt is alleen dat je dan wel steeds de schrijvers moet zien te strikken ;).

 
05 september, 2006 19:20, Anonymous Anoniem schreef...

Heel erg bedankt voor de uitnodiging. Ik vond het een uitdaging om te doen!

 
07 september, 2006 09:48, Anonymous Anoniem schreef...

Het was leuk om te doen, Peter !

Groet van de Stripman

 

Een reactie posten

<< Home