Dag 218: Poliniet

Mijn mede-zomergast St. Maarten had het er enkele dagen terug al over, iets waar hij - blijkbaar - vast in gelooft: we hebben de politiek nodig om het beter te krijgen. Direct kwam er al als reactie de opmerking 'idealist' naar voren. Ja, meneer is zeker een idealist door te denken dat de politiek dé manier is om problemen op te lossen. Hoezo? zullen jullie je nu zeker afvragen. Als je alleen al kijkt naar het verleden zie je dat de politiek eigelijk weinig goed heeft gebracht. Dit alles heeft puur met keuzes te maken, immers; in een democratisch bestel kies je zelf je regering als volk. Of niet natuurlijk. Welnu, laten we eens een klein lijstje maken van wat de politiek ons de afgelopen milleniums heeft gebracht:

Oorlog
Ja, naast bepaalde religies heeft ook politiek voor héél véél oorlog gezorgd. Niet alleen politieke tegenstanders gingen met elkaar op de vuist en trokken daarmee hun bevolking mee de ellende in, ook andere mate van halsstarrigheid van de kant van de politici zorgden ervoor dat landen in oorlog gingen. Al waren dat maar 'koude' oorlogen.

Verkwisting
In oorlogen verkwist men veel, maar ook buiten oorlogstijd kan men veel verkwisten. Velen regeringen zijn reeds ten onder gegaan door haar gigantische bureaucratische systeem en nogsteeds is bureaucratie dé oorzaak dat veel mensen in problemen zitten. Dit is oorzaak 2 van het lijden van veel mensen.

Elitairisme
Hoewel we in Europa en de rest van het westen een betrekkelijk grote mate van vrijheid hebben, gaan velen elders in de wereld gebukt onder een regime dat enkel voor zichzélf zorgt en daarbij haar bevolking uitbuit. Te denken valt aan dwangarbeid op nationale schaal welke vaak zelfs gepaard gaan met werkkampen. Vaak realiseren we het niet, maar ook de dienstplicht die sommige westerse landen nog kennen is dwangarbeid.

Ziektes en epidemiën
Sommige regeringen doen er veel aan om de uitbraak van ziektes te voorkomen of anderzinds te genezen. Het is echter onmogelijk om alle ziektes te genezen, en hoe erg een regering zijn of haar best ook doet: het verleden - en het heden - hebben bewezen - bewijst - dat het aantal ziektes hand over hand toeneemt. Helaas zijn er ook veel regeringen en politici die niets geven om haar bevolking en het geldverspilling vinden voldoende geld uit te geven aan gezondheidszorg (zie elitairisme).

Verwoesting van het milieu
Alsof er nog niet genoeg menselijk lijden geschied door het wanbeleid van de mensen, moet ook steeds meer het milieu eronder lijden. De enige wereldmacht van dit moment - de Verenigde Staten van Amerika - ontkent op dit moment zelfs dat er een wereldwijd milieuprobleem is en dat de opwarming van de aarde in een zo ver stadium is dat het praktisch te laat is om er iets aan te doen. Hoewel in Europa nog bepaalde projecten bezig zijn om het milieu te sparen wordt ondertussen al het harde werk ongedaan gemaakt door andere personen die het niet nauw nemen met hun omgeving en roofbouw plegen op haar eigen aarbol.

De bijbel zegt in Prediker dat ’de ene mens heeft over de andere mens geheerst tot diens nadeel’, en dat is zeker een feit. Het is gewoonweg dwaas om op te zien naar de politiek als antwoord op al onze problemen. Hoewel regeringen goede bedoelingen kunnen hebben, ze zullen nooit ziekte of dood kunnen wegnemen. Tevens hebben we gezien dat veel van het goede werk ongedaan wordt gemaakt door andere personen en/of landen. Regeringen zijn nodig om leiding te verschaffen, maar wees wijs en relativeer alles. Maak de goede keuzes en laat anderen die keuzes niet voor je maken.

Ouwe
www.ouweherder.eu

Labels: