Dag 210 De Aftrap

Opa voelde zich twee weken terug bijzonder vereerd toen hij van Peter een mailtje mocht ontvangen met daarin de uitnodiging om als "Zomergast"op zijn blog te komen schrijven. Zomergasten kwam Opa niet helemaal onbekend over ( alhoewel de stekker er bij de uitzending met vriend L de Winter er weer snel uitging ) en het grote prakkizeren over wat te schrijven begon.

Schrijven hoe het vroeger allemaal beter was? Rustiger misschien, maar beter.....of toch maar eens kijken of er iets te doen zou zijn met de onderwerpen die hier meer aangesneden worden: code's of maakbaarheid.
Vooral dat laatste, dat maakbare, is een onderwerp dat Opa als socialist erg aanspreekt. Het is ook altijd een van de speerpunten van het socialisme geweest: het geloof in de maakbare maatschappij en er is wat poen tegenaan gegooid om destijds den arbeider te scholen en "cultureel te verheffen"
Dat de andere partijen ( jij houdt ze arm, wij houden ze dom) daar minder blij mee waren moge duidelijk zijn en sinds de jaren tachtig/negentig word je vanuit ( neo) liberale kring altijd een beetje bekeken als zijnde kinds als je zegt dat het streven naar zo'n maatschappij nog steeds actueel is.
Maar in feite is het vormen van onze maatschappij dagelijkse praktijk voor de huidige machthebbers: door controle op internet, post, bank en door het plaatsen van camera's in de openbare ruimten worden wij als volkje reeds gecontroleerd en geobserveerd en aan de hand van de diverse uitkomsten worden er steeds weer nieuwe wetjes gelanceerd om het volkje in toom te kunnen houden. Hoezo maakbaarheid?

En in het midden oosten is de grootste tegenstander van de "maakbare maatschappij" al drie jaar bezig om de samenleving aldaar om te vormen tot een "ware"democratie .....hoezo maakbaar?

Waarmee we rustig de conclusie kunnen trekken dat het eigenlijk allemaal een soort van "hete"lucht is; zoals het constante verlangen tot economische groei terwijl we weten dat de bevolking rasch aan het afnemen is; voor wie gaan we produceren? Voor de ganzen?
Of de kwaliteit van de zorg verhogen door banen te schrappen en minder geld beschikbaar te stellen?

Blijven over de code's in deez samenleving. Behoorlijk met elkaar omgaan bijvoorbeeld, of fatsoen.
Het fatsoen hebben om voor de zwakkeren te zorgen en de hongerigen te voeden......christelijke waarden zullen we maar zeggen ( volgens Opa staan ze trouwens net zo in de Koran).
Het feit dat je het niet over geitenneukers hebt als je over de achterbuurman praat, of dat je mensen met twee paspoorten wilt benadelen ten opzichte van anderen, tenminste als ze "niet westers"zijn, anders mag het wel.....
Of voor mensen in verpleegtehuizen hun eigen bijdrage te verhogen om de zorgkosten voor de gezonde werkende te beperken.

U ziet het, maakbaarheid en code's in overvloed; niets nieuws wat de klok slaat en gelukkig toch altijd weer mensen die zich, terecht of onterecht, genuanceerd of ongenuanceerd, daarover druk willen maken!

Opa heeft de aftrap gegeven en heeft zojuist kunnen lezen in welk illuster gezelschap hij aan het "publiceren"is; de eer is groot!

Blijft eigenlijk maar één wens over: kan het voetbal niet gewoon weer naar de NOS ?
Dat geouwehoer er omheen..........
Prettige zondag


Labels:

2 Reacties

20 augustus, 2006 21:06, Anonymous Anoniem schreef...

Opa,
Als ik het voor het zeggen had, kreeg de NOS het voetbal weer, maar eigenlijk verlang ik ook erg naar die oude socialistische Vara terug ;-)

 
21 augustus, 2006 12:32, Blogger Peter schreef...

Opa, bedankt voor de aftrap! Wit ik het zo eens te lezen en denk: opa heeft het over codes, over maakbaarheid, maar wanneer gaat-ie het nou eens over keuzes hebben?
Gelukkig, helemaal op het einde zegt Opa iets over keuzes: voetbal weer naar de NOS. En zo is het maar Opa, het leven is een spel, daar moet niet teveel omheen gekletst worden en al helemaal niet onderbroken worden door reclame,

 

Een reactie posten

<< Home