Rijden onder invloed.


Soms lees je iets waarvan je denkt: "Verrek, waarom kan het daar wel en hier niet?" Het NRC bericht dat in Brazilië op grote schaal alcohol wprdt getankt. Da's een stuk goedkoper dan benzine en is ook aardig wat schoner voor het milieu.
Maar als je dan wat verder leest rijzen er toch een paar vragen.
In Brazilië zien ze grote mogelijkheden in de exploitatie van ethanol, dat uit suikerriet wordt gewonnen. Volkomen begrijpelijk, want het is een kans om van de olie af te komen die de koers van de economie zo sterk bepaalt. Betekent dat daar nu hele bossen gaan kappen om suikerrietplantages aan te leggen? Dan lijkt mij het rendement voor het milieu niet zo best.
Het lijkt er sterk op dat ook in Brazilië financiële motieven meer de doorslag geven dat milieuvriendelijke redenen. Die zijn mooi meegenomen als verkooppraatje. Dat is in het geval van een relatief arm land als Brazilië wel begrijpelijk.
Er ligt hier wel een enorme kans om de olie te laten voor wat het is. Zeker als er internationaal wordt samengewerkt. Ook in Nederland kan er ethanol worden geproduceerd. Als nu kennis van zaken, verbetering van de technologie worden gedeeld en beide landen voordelige handelsovereenkomsten sluiten, kan het misschien nog iets worden. Ofwel: hoe een klein èn een groot land een alcoholgrootmachtje kunnen vormen. Misschien kunnen we dan auto blijven rijden zonder last te hebben van de invloed die de benzine-economie op ons leven heeft.
Nee, beste lezers, de redactie heeft nu niet een slok teveel op. Ik droom alcoholvrij. Maar een mooie gedachte is het wel of het ook mogelijk is kan ik, als leek, niet overzien.