Tomaat roept Zalm op.

(g.l.t. 4 min.; links: 20 min.)
Zoals sommige mensen puur voor de lol willekeurige woorden in hun zoekvenster tikken om te zien wat dat oplevert, zo zit ik wel eens met mijn mobieltje te spelen. Je kan niet alleen nummers intoetsen maar ook letters. Bij één van die spelletjes kreeg ik tot grote verrassing een oude bekende aan de lijn.
Zalm: "Met Zalm hier..."
pp: "Heee, meneer Zalm, da's ook toevallig!"
Zalm: "U weer!! Hoe komt u in hmelsnaam aan het nummer van mijn mobiele telefoon??"
pp: "Wel, ik tikte de letters l-a-n-d-s-b-e-l-a-n-g in en nu heb ik u dus aan de lijn,"
Zalm: "Hm, da's wel heel toevallig."
pp: "Nou, nu ik erover nadenk is dat niet zo heel toevallig."
Zalm: "U denkt maar. Dit zal u een volgende keer niet lukken. Ik zal onmiddelijk maatregelen nemen om de privacy van mijn nummer beter te beschermen."
pp: "U heeft groot gelijk. Er zijn wel meer mensen die hun nummers en codes beter beschermd willen zien."
Zalm: "Oh ja? Komt het vaker voor dan? "
pp: "Dat zou u toch moeten weten. Bent u nog niet op de hoogte van de oproep van het SP-kamerlid meneer Irrgang?"
Zalm: "Ah, bedoelt u dat! Jazeker wel."
pp: "En, wat denkt u te gaan doen?"
Zalm: "Oh, ik heb allang wat gedaan. Dit soort zaken handel ik af zoals ik dat al jaren heb gedaan. Ik flikker dat meteen in de papierversnipperaar." (zie opmerking van Zalm in Volkskrant-interview over zgn. claimbrieven).
pp: "Dat kan toch helemaal niet? U kunt een oproep uit het parlement toch niet naast u neerleggen?"
Zalm: "Dat doe ik ook niet. Als ik het naast me neerleg dan schept dat de verwachting dat ik er ooit nog iets mee zal doen. Dat leidt dan weer tot verwarrende debatten , zoals laatst bij een collega uit mijn partij het geval was. Nee, meteen weggooien, dat is veel duidelijker."
pp: "Maar vindt u het dan niet een slechte zaak dat banken discrimineren op postcode?"
Zalm: "Ja, dat is niet zo netjes."
pp: "Nou dan! Kom dan uw beloftes na, zoals nu van u wordt gevraagd."
Zalm: "(grote zucht) Luister, dat is niet zo gemakkelijk als u denkt. Dit is een complexe materie. Als de banken niet op postcode controleren, zouden wel eens veel meer mensen een hypotheek kunnen krijgen. Dan gaan die rooie socialisten meteen uitrekenen wat dat de schatkist op zou leveren als de hypotheekrente-aftrek wordt afgeschaft en er is dan een kans dat ze hun positie nog meer versterken."
pp: "Wat maakt u dat uit? U bent straks weg en de VVD doet helemaal niet mee aan een nieuw kabinet."
Zalm: "U bewijst opnieuw helemaal nergens verstand van te hebben."
pp: "Wat zegt u?"
Zalm: "U begrijpt een aantal zaken niet. Waarom denkt u dat wij nu niet meedoen aan de informatierondes?"
pp: "Nou, eh..., Mark Rutte heeft gezegd dat het verlies van de VVD zo groot was dat regeringsdeelname er deze keer niet inzit."
Zalm: "Juist! Mark heeft precies gezegd wat ik hem heb opgedragen. En wat denkt u dat daar de bedoeling van is?"
pp: "Oh, wacht eens even...., u hebt de regie nog steeds stevig in handen geloof ik."
Zalm: "Ah! U begint het te leren. Kijk, wij doen nu even niet mee. We kunnen in alle rust wat interne zaakjes op orde krijgen, zonder afgeleid te worden door dat altijd weer erg irritante schimmenspel van de informatie-rondes. Die rondes leveren helemaal niks op. Men komt er met de voorgestelde combinaties absoluut niet uit."
pp: "En wat gaat er dan gebeuren?"
Zalm: "Men komt dan vanzelf weer bij ons uit. Daar hoeven we helemaal niets voor te doen. Uiteindelijk heft men ons weer nodig om een stabiel kabinet van CDA, VVD en PvdA te formeren."
pp: "Maar dat wil Wouter Bos toch helemaal niet?!"
Zalm: "Ach, die weet ook wel dat dit zijn enige kans is op regeringsdeelname. En zodra wij worden opgeroepen om onze verantwoordelijkheden weer op te pakken, zullen we dat ook met alle kracht doen. Mocht het nodig zijn dan zetten we desnoods de heer Bos een beetje onder druk."
pp: "Hoe bedoelt u?"
Zalm: "Wel, als hij dwars gaat liggen dan hebben we een alternatief. Een combinatie met ons en CDA, de CU en de Partij voor de Vrijheid heeft ook een meerderheid."
pp:"Ik kan me herinneren dat Mark Rutte klip en klaar heeft gezegd dat hij onder geen enkele voorwaarde met de partij van Wilders in zee wil."
Zalm: "Ja, ja, dat moest hij ook zeggen. We willen wel zo fatsoenlijk mogelijk overkomen. Ik zei ook: mocht het nodig zijn. Eén van onze collega's heeft aardige contacten met Wilders, dus dat kunnen we wellicht strategisch inzetten."
pp: "Maar ja, als Bos zich dan wel terugtrekt, zit u met een probleem. Als Rutte woord houdt gaat hij met die chantage-combinatie niet in zee."
Zalm: "Dan is er nog niks aan de hand."
pp: "Hoezo?"
Zalm: "Wel, die eerder genoemde collega heeft haar sporen dik verdiend op gebied van de zeevaart, dus dan zetten we haar koers in."
pp: "En dan bent u Mark Rutte kwijt."
Zalm: "Da's verrekte sneu. Maar wij blijven fatsoenlijk. We zullen hem bedanken voor de bewezen diensten en we krijgen hem nog wel op een leuke burgemeesterspost weggezet."
pp: "Tjonge, meneer Zalm, u krijgt er ook nooit genoeg van, hè? En hoe moet het ondertussen met die postcode-discriminatie?"
Zalm: "We leven in een vrij land, meneer! Ik adviseer de mensen die denken daar last van te hebben hetzelfde te doen wat ik straks met mijn mobiele nummer doe."
pp: "En dat is?"
Zalm: "Gewoon van code veranderen."
pp: "Maar dat gaat met een postcode toch niet?"
Zalm: "Oh nee? Wat dacht u van verhuizen?"

Labels: