Existentiële postcode. \|/

(g.l.t: 2 min.; links: 35 min.)
Ik heb een postcode, dus ik besta. Dat geldt in ieder geval voor het dorp Noordhoek. Vanaf 1 januari krijgt het dorp een eigen postcode. En dat betekent, volgens de voorzitter van de postcode-werkgroep aldaar, dat Noordhoek 'echt bestaat'. Opgelucht halen de inwoners adem. Hun bestaan is erkent, men telt echt mee. Hoe lang men gelukkig zal zijn met deze bestaanszekerheid is maar de vraag. Zo is er een mevrouw die zeker weet dat ze bestaat omdat ze ook een postcode heeft. Daar is ze niet gelukkiger van geworden nu haar buren een fikse prijs krijgen van de Postcode Loterij. Zij niet. Haar hele identiteitsbewustzijn ligt sindsdien overhoop en daarom sleept ze de loterij voor de rechter want de psychische schade is niet te overzien.

Mensen zijn van vlees en bloed en niet van vier cijfers en twee letters. De Postcode Loterij vergist zich daar wel vaker in. De club heeft tot tweemaal toe een brief gestuurd naar iemand die al een poosje niet meer bestaat. De postcode wel.
De postcode is ondertussen wel meer dan een cijfer- en lettercombinatie die vooral tot doel heeft de post sneller te verwerken en verspreiden. Dat was hier in mei al te lezen. De postcode zegt meer over u, dan u eigenlijk kwijt wil. Als u om die reden geen postcode zou willen hebben, dan houdt uw bestaan wel op.
Het leuke van allerlei codes en nummers is dat veel zaken wat makkelijker gaan. Niet voor u. Al die sofinummers, klantnummers, postcodes en pincodes leiden al gauw tot het mahsro-effect. Wie kent niet de situatie dat je niet geholpen kan worden omdat je je nummer bent vergeten. Of erger: dat je niet wordt herkent omdat men geen nummer van je heeft. De psychische schade die dat veroorzaakt leidt er weer toe dat je nummer-zoveel wordt op de wachtlijst van de GGZ. En als het dan zover is dat je naar de psychiater mag, kom je in een rij voor het loket te staan. Eenmaal aan de beurt, wordt je niet vriendelijk toegesproken met 'Wat kan ik voor u doen mevrouw/meneer?' maar schalt er door de ruimte het irritante 'volgend nummer!' Dat ben jij dus.
Misschien valt er veel leed en mahsro-kommer-en kwel te voorkomen als iedereen zelf zijn eigen nummer mag bedenken. Je verzint een combinatie, waarvan jij vind dat die het beste bij je past. Omdat je hem zelf hebt bedacht, onthou je die code wellicht wat makkelijker. Maar het allermooiste is dat het dus helemaal je hoogstpersoonlijke, eigen code is. Je bepaalt je eigen identiteit. Dat moet toch een stuk prettiger voelen?

Labels: ,