Pikorde-code voor scharrelaars \|/

(g.l.t. 2 min.; links: 8 min.)
Kippen hebben een beperkt geheugen. Van die wetenschap wordt gebruik gemaakt in de pluimveehouderij. Om te voorkomen dat ze elkaar opeten, worden ze met meer dan 21 stuks bij elkaar gezet in de zogenaamde scharrelstal, waar de kippen de ruimte hebben om rond te scharrelen, stofbaden te nemen en weg te lopen als ze belaagd worden door een kip met haantjesgedrag. Kippen zijn namelijk continu bezig de pikorde uit te zoeken. Maar een kip onthoudt de smoelen van 20 andere kippen. Komt ze de 21e tegen, dan is ze de eerste alweer vergeten.
Als u dus dacht dat kippen een rustige leventje hebben in een scharrelstal, dan heeft u dat mis. In een scharrelstal mogen zo'n 40.000 kippen rondlopen. In een legbatterij zijn 60.000 kippetjes gehuisvest. Daar zitten ze met vijf tegelijk in een kooi en is de pikorde snel duidelijk In een scharrelstal is het pluimvee dus de godganse dag met de pikorde bezig. Scharrelkippen zouden minder gestresst zijn? Lijkt mij niet.
Dat is bij mensen heel anders. In Den Haag lossen ze dat bijvoorbeeld zo op: zet drie haantjes (geen kippen dus!!) bij elkaar en ze scharrelen een week of twee om elkaar heen om de pikorde te bepalen. Omdat ze maar
met zíjn drieën zijn heeft er eentje alle ruimte om weg te lopen. En zijn ze dan gestresst? Welnee, even vrolijk kakelen ze in de aanwezige camera's hun scharrellied. Maar dat mag je ze niet kwalijk nemen, vind ik. Je mag wel van ze verwachten dat ze wat meer gezichten onthouden dan die 20 die een kip kan memoriseren, maar al die duizenden
gezichten van je kiezers onthouden is ook voor een Haagse haan ondoenlijk. Dus scharrelen ze maar wat aan.
Wordt het niet eens tijd de scharrelcode opnieuw te definiëren? In de supermarkt herkent u het scharrelei aan de code die er op gestempeld staat. Begint die code met een 2 dan weet u dat het dus afkomstig is uit een scharrelstal waar 40.000 kippen elke minuut weer de orde van de dag aan het bepalen zijn. Gelukkig kunt u ook ei met een andere code kiezen.
De haagse scharrelcode moet wel op de schop. Bijvoorbeeld door de verkiezingsuitslag bindend te maken. Wie verliest doet water bij de wijn, wie wint mag zeker niet weglopen. Houdt men zich daar niet aan, dan is het de beurt aan al die andere kippetjes die er op het binnenhofje rondscharrelen.

Labels: