Zorggebouw van de toekomst /*\

(g.l.t. 3 min.; links: 30 min.)
In hoeverre de toekomst maakbaar is blijft de vraag. Een prijsvraag zelfs. Wie zich zorgen maakt over de toekomst moet daar niet aan mee doen. Dit is werk voor optimisten die in een maakbare toekomst geloven. Bent u zo'n optimist? Doe dan mee aan de prijsvraag '
Zorggebouwen in 2025', georganiseerd door het College bouw zorgvoorzieningen. Je moet wel verstand hebben van architectuur, ontwikkelingen in de zorg en preventie. Mooie kans voor trendwatchers en door Jules Verne en Star Trek geïnspireerde bouwkunde-studenten.

Gisteren zat de redaktie in de trein van Vandaag naar Morgen en raakte aan de praat met zo'n optimistische student, die mee had zitten lezen in mijn krant en het bericht over de prijsvraag las.
Student: "Wauw! Daar ga ik aan meedoen!"
pp: "Zoho... En heb je dan al enig idee hoe zo'n gebouw er uit gaat zien?"
Student: "Man! Enig idee? Teveel ideeën!"
pp: "Noem eens wat dan?"
Student: "Nou, luister man, dit is echt te gek. In de toekomst hoef je niet meer naar zo'n gebouw toe; het zorggebouw komt naar jou!"
pp: "Pardon??!!"
Student: "Kijk, mijn idee is gebaseerd op drie uitgangspunten. Ten eerste: zorg aan huis. De huidige thuiszorg en het aanpassen van woningen kan in de toekomst allemaal veel beter. Ten tweede: Er is niet zoveel ruimte meer om telkens nieuwbouw te plegen dus moet je aansluiten bij de bestaande woningen. En als derde: de technologie maakt het mogelijk van alles en nog wat in steeds kleinere, meer compacte apparaten aan te bieden."
pp: "Hallo.... , denk je dat dat allemaal haalbaar is?"
Student: "Tuurlijk! De mensen van vandaag hebben hun moeders en vaders allemaal een keertje naar een zorginstelling gebracht. Of weten hoe het is om in een ziekenhuis te liggen. Ze hebben kunnen zien hoe het daar is en de meesten zijn daar niet zo blij mee. Dus voor hunzelf willen ze dat de zorg in de toekomst anders is. Er zal daarom een groot maatschappelijk draagvlak zijn om zorg aan huis optimaal te ontwikkelen. Misschien heeft men daar zelfs een belastingcentje extra voor over dus over de financiering hoeven we ons geen zorgen te maken."
pp: "Maar dan nog. Een heel gebouw naar de mensen toebrengen, dat gaat toch niet?"
Student: "Ach, u denkt nog teveel in heipalen, bakstenen en cement. Dat hebben we hier helemaal niet meer voor nodig. Mijn gebouw zit in een soort camper of een variant van de Alpen Kreuzer of voor mijn part een soort party-tent die je in je tuin kan opzetten".
pp: "Huh?"
Student: "Ja, daar ben ik nog niet helemaal uit want zulke dingen zijn me eigenlijk nog te groot qua omvang. Maar goed, dit is het idee: Zodra het nodig lijkt komt er een soort bus voorgereden waar degene die zorg lijkt nodig te hebben naar binnengaat.
pp:"Hoe kom je er op!"
Student: "Nou, ik kwam er op tien ik las dat er in Drenthe een bus rondrijdt met een simulator waar je kan ervaren wat schizofrenie is. Simuleren is één ding, maar in de toekomst moet er toch meer mee mogelijk zijn. Zeker als je het combineert met het idee van de zorgrobot die in Japan wordt ontwikkeld."
pp: "Wat dan??"
Student: "Die bus is uitgerust met alles wat voor de zorg nodig is. Van onderzoek tot analyse tot de uiteindelijke zorg. In die bus zit om te beginnen een body-scanner. Daar ga je inliggen en het apparaat maakt een scan van lichaam en hersenen en de software analyseert wat er aan de hand is. Vervolgens bedenkt de computer wat voor maatregelen er nodig zijn. Moet je hartklep vervangen worden? Dan blijf je rustig in die scanner liggen, want dat is tegelijk een soort operatie-cabine. De computer stuurt naar een centrale alle belangrijke gegevens en de centrale stuurt de nieuwe hartklep terug die door de 3D-printer die ook in die scanner zit gemaakt wordt. De operatie verloopt vervolgens volautomatisch. Ondertussen berekent de computer welk zorgprogramma er na de operatie nodig is, inclusief evenutuele medicatie. Je hoeft zelf nergens meer over na te denken of voor te zorgen. De bus, die dus eigenlijk de zorgrobot in optima forma is, regelt alles."
pp: "Alles?"
Student: "Ja, zelfs fysiotherapie bijvoorbeeld. Moet je revalideren dan wordt je op de aanwezige loopband getild om je bewegingsprogramma te doen. Je wordt vanzelf gewaarschuwd wanneer en hoe vaak je er op moet. De nodige massages gebeuren weer in die multifunctionele scanner."
pp: "Het gebouw komt naar je toe. Ik moet dat nog zien. Maar hoe zit het met de persoonlijke aandacht? Dit wordt toch een kille, technologische toestand?"
Student: "Man! Nog nooit van sprekende robots gehoord? In mijn zorggebouw is er continu persoonlijke aandacht. Door speakers wordt je bemoedigend of troostend toegesproken en er klinkt muziek waar een helende werking vanuit gaat. De computer heeft allang bedacht wat jij nodig hebt. Op een tv-scherm krijg je de nodige rustgevende of stimulerende beelden te zien."
pp: "Het zorggebouw van de toekomst is dus mobiel en komt naar je toe. Iemand die zorg nodig heeft zit dus niet meer in een tehuis opgesloten maar in een bus! Je blijft zo wel de mensen die zorg nodig hebben van de rest van de samenleving isoleren."
Student: "Dacht je? Daar heeft men in mijn bus helemaal geen behoefte aan! Een uurtje in de simulator en men reist de hele wereld over! Je kan beleven wat je wil. En via internet kun je natuurlijk world-wide communiceren met wie je wil. Niks geen gezeur meer van verpleging die op kinderlijke toon tegen je aan kletst met 'en hoe gaat het vandaag met u?'. Die scanner heeft allang uitgerekend wie je bent en wat je wilt. Hoef je zelf ook niet meer over na te denken."

Thuisgekomen zag ik ineens aan de overkant hoe iemand zijn vrouw in een rolstoel een camper in duwde. Ik dacht ineens: het zal toch niet al zo ver zijn?
Het zorggebouw van de toekomst. Hoe moet dat er volgens u uit zien? Reageer gerust. Misschien kan ik een bundeling van uw ideeën insturen voor die prijsvraag en dan die prijs in de wacht slepen.

Labels: