Zalmnorm.

(g.l.t. 4 min.; links: 10 min.)
Op de drempel van de uitgang doet hij nog een laatste poging zijn zuurverdiende centjes veilig te stellen. Het ziet er naar uit dat het nieuwe kabinet bereid is wat meer uit te geven dan de laatste jaren het geval was. Dat moet heer Zalm een doorn in het oog zijn. De redaktie ging even peilen hoe het er nu met de gemoedstoestand van 's land penningmeester voorstaat.

pp: "Goedemorgen, mag ik even w...."
Zalm: "Ah! Daar bent u weer. Ik was al even bang dat u me vergeten zou zijn. nog voor ik goed en wel vertrokken ben."
pp: "Nou nee, zelfs al zou u echt weg zijn, dan zal ik u nog lang herinneren."
Zalm: "Wel, dat doet me deugd."
pp: "Hm, mij niet, maar daar gaat het niet om. Ik wilde even weten of u werkelijk denkt dat uw oproep om de zalmnorm te handhaven serieus gehoor zal krijgen bij de drie formerende heren."
Zalm: "Tja, daar heeft u een punt. Het baart me wel enigzins zorgen. Van de huidige en toekomstige premier is bekend dat hij met zijn zoetzure glimlach behoorlijk slappe knieën heeft. Het valt te vrezen dat hij daar doorheen zakt als hij door die andere twee onder druk wordt gezet."
pp: "Want die andere twee hebben maling aan uw norm?"
Zalm: "Daar begint het wel op te lijken, ja. Die nieuwkomer wil natuurlijk god's water over god's akker laten lopen. Maar dat zet geen zoden aan de dijk. En die zal hij hard nodig hebben als hij zijn talenten verkwist."

pp: "En Bos dan? U heeft toch al een gesprek met hem gehad?"
Zalm: "Ja, ik moet toegeven dat dit de enige cruciale fout wordt van mijn ganse carrière. Bij hoge uitzondering mocht hij even een blik werpen in de boeken en die gunst gebruikt hij nu voor zijn eigen belang, zoals je dat eigenlijk ook wel kan verwachten van salonsocialisten."

pp: " Hoe bedoelt u?"
Zalm: "De man maakt zich meer zorgen over de electorale consequenties die zijn deelname aan het kabinet zal hebben dan over het landsbelang. Ik vrees dat hij zijn positie veilig wil stellen door een beetje de sinterklaas uit te gaan hangen."
pp: "Maar meneer Zalm, er is toch best wel wat geld om uit te geven?"
Zalm: "Dat u niet zo goed kunt rekenen en weinig verstand van de economie heeft is dankzij uw blog ondertussen in brede kringen bekend."
pp: "Maar u heeft zelf gezegd dat een overschot gebruikt moet worden als het tegenzit. Nou, er zit genoeg tegen. Het Sociaal Cultureel Planburo liet bijvoorbeeld weten dat er zo'n € 750 miljoen nodig is om het onderwijs uit het slop te halen."
Zalm: "Ho, ho, ho! Het onderwijs is er zo erbarmelijk aan toe omdat men jarenlang de leerplicht heeft verzaakt!"
pp: "Pardon...?'
Zalm: "Ja, dat u dat niet begrijpt bewijst wel hoezeer ook u daar slachtoffer van bent geworden. Leerplicht wil zeggen dat het verplicht is wat te leren. Dat doe je niet met voorleesontbijtjes en het 'nieuwe' leren. Ik ben dan ook zeer verheugd over de nieuwe generatie studenten die weer echt wil leren. Het door de 2e Kamer aangevraagde onderzoek zal aantonen dat de plicht om daadwerkelijk te leren ernstig is verkwanseld. Gewoon weer de feitenkennis er in stampen, daar ben ik ook groot mee geworden en dat hoeft geen cent extra te kosten."

pp: "Zo, zo, u houdt er wel meer normen op na dan alleen die zalmnorm, hè?"
Zalm: "Meneer, ik handel naar eer en geweten, da's alles."

pp: "Dan moet u toch flink teleurgesteld zijn over de financiële plannetjes van het aanstaande triumviraat?"
Zalm: "Meneer, het is niet briljant wat ze daar bedenken, maar het kan ook zo zijn voordelen hebben."

pp: "Ja, dat er nu eindelijk eens geld uitgegeven wordt daar waar het ook nodig is!"
Zalm: "(grote zucht) Och wat ben ik toch blij dat ons huidige democratische stelsel het onmogelijk maakt dat mensen als u het voor het zeggen krijgen. Wat ik bedoelde te zeggen was, dat als men werkelijk het begrotingsoverschot over de balk gaat smijten, de kiezer binnen de korste keren terugverlangt naar de tijden dat de VVD in het kabinet zat. Ik reken op een dikke winst voor onze partij."
pp: "Winst, winst, winst... Uiteindelijk is dat de kern van de zalmnorm, nietwaar?"
Zalm: "Gezien de vele lofuitingen die mij bij mijn vertrek ten deel vallen is daar in het geheel niks mis mee."
pp: "Meneer Zalm, geniet u rustig verder....."

Labels: