De X(-mas) factor.

(g.l.t. 2 min.; links: 10 min.)
Elk jaar weer trappen duizenden mensen er in. Eerst leuk sinterklaas vieren en dan de rest van de maand in depressieve toestand richting kerst. Hoewel het wetenschappelijk niet keihard is bewezen, is die treurige toestand het gevolg van de consumptie van strooigoed, speculaaspoppen en suikerbeestjes. Wie zoet is krijgt lekkers maar wordt wel depressief. Hoewel een beetje chocola dat weer kan verhelpen. De december-blues heeft dus niks te maken met de donkere dagen voor kerst want er is de laatste jaren licht genoeg. Naast de gebruikelijke kerstverlichting zijn er meer zonuren dan ooit. Het heeft ook niks te maken met de stress voor de kerstdagen. Stress is zo'n alledaags verschijnsel geworden dat je het hele jaar wel depressief kan zijn. Nee, sinterklaas is dus de boosdoener met al dat suikergoed. Hoewel ik allerlei acties tegen de kerstman wel enigzins symphatiek vind, moeten we het kwaad wel bij de marsepeinen wortel aanpakken. Het wordt wellicht tijd om de goedheiligman de toegang tot het land te ontzeggen.

En ach, als we het principe toepassen van 'gelijke monniken, gelijke kappen', dan die kerstman er ook maar uitgebonjourd. De belangrijkste factoren voor einde-jaars depressiviteit zijn dan weggenomen. Dan is er ook geen aanleiding meer om een kerstcoach in te huren. Dat is niet iemand die je helpt op een slimme manier de kerstinkopen te doen of zonder stress een weldadige kerstmaaltijd voor te bereiden. Nee, de kerstcoach helpt je je december-depressie te tackelen. Een kerstcoach! Hoe verzinnen ze het.
Ik ben bang dat de afschaffing van sinterklaas en kerstmis nooit op de agenda zal komen. Terwijl dat toch de enige echte oplossing is. Minder treurige mensen en iedereen houdt geld over om meer zinnige dingen mee te doen. En wie weet gaat de opwarming van de aarde ook wat minder snel omdat er geen warme chocoladedampen, brandende kerstkaarsen, hete oliebollen en vuurwerk de atmosfeer verzieken.
Wat onze gemoedstoestand betreft zullen we helaas moeten wachten op onze oude dag. Eenmaal in een verpleegtehuis zullen we verlost zijn van onze depressieve klachten. Er is dus wel nog hoop voor de grijze generatie.