Duurzame melkkoe goed tegen stress.

(g.l.t. 2 min.; links: 20 min.)
Zou u een glaasje melk minder drinken als u op het melkpak had gelezen dat een melkkoe zo'n vijf tot zes jaar te leven heeft, terwijl een beetje koe makkelijk ouder dan zeventien jaar kan worden? Gisteren kon u hier lezen dat u waarschijnlijk niks doet met zo'n tekst op het pak melk. Da's jammer voor de koe. Want hoe meer melk u drinkt, hoe korter het beest te leven heeft. Intensieve melkerij maakt de dieren bevattelijker voor ziektes en zijn sneller uitgemolken. En dan is het enkele reis naar de slacht en moeten er nieuwe koeien worden aangeschaft.

Dat kan anders. En ook nog zonder dat de veeboer er verlies van lijdt. Zo heeft het Landbouw Economisch Instituut in Den Haag een onderzoek gehouden waaruit blijkt dat melkveebedrijven die langer met hun koeien doen, gemiddeld hogere inkomens hebben dan veehouders die hun dieren al na relatief korte tijd vervangen.
Nog mooier maakt aankomend dierenarts Carla Aarts het. Zij heeft onderzocht hoe de koeien een langer leven kunnen hebben. Of ze nou kort of lang zijn uitgemolken, de dieren hoeven niet meteen naar het slachthuis. Ze kunnen nog dienst doen op zorgboerderijen, in natuurgebieden of als de oude, wijze senior die alles al gezien heeft. Zet zo'n oudje tussen de jonkies en de kudde blijkt veel minder last van stress te hebben. (Terzijde: dat geldt dus voor koeien. Wij schieten hier elke dag weer in de stress als opa met zijn Solex door het huis scheurt).
De ideeën van mevrouw Aarts zullen ongetwijfeld tot een wat leuker koeienleven leiden, maar waarom mogen die beesten niet gewoon van een rustige oude dag genieten? Waarom moeten ze, ook tot hun natuurlijke dood, functioneel blijven? Je moet er niet aan denken dat zoiets ook bij ons gebeurt. Op je ouwe dag de kindercreche ingestuurd worden omdat je rustige uitstraling stress bij de kids voorkomt. Of op zorgboerderijen aan de patiënten gaan uitleggen wat nu precies een koe is.
Misschien is het toch goed dat we er een Partij voor de Dieren hebben bijgekregen. Dat is waarschijnlijk de enige partij die kan voorkomen dat ook wij, na een arbeidszaam leven, nog tot onze dood toe worden uitgemolken.

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home