Gemeenten doen aanval op staatskas.

(g.l.t. 2 min.; links: 4 min.)
Veertig gemeenten eisen in een gezamenlijke claim 4,9 miljoen euro van minister Verdonk. Dat zijn volgens hun de kosten die ze hebben moeten maken voor de opvang van asielzoekers. De gemeenten menen recht op dit geld te hebben omdat zij 'slechts' het beleid van Verdonk hebben uitgevoerd. Zo willen ze graag het geld terugzien voor de kosten die zijn gemaakt bij het onterecht op straat zetten van asielzoekers als gevolg van fouten bij het IND en wenst men een vergoeding voor de opvang van kinderen van asielzoekers die hier het verloop van hun prodedure mogen afwachten.

Diverse gemeenten hebben eerder aangegeven moeite te hebben met het beleid van Verdonk maar tot nu toe hebben zij zich moeten schikken naar Rita's roestvrijstalen regels. Over de uitvoering daarvan is nu dus, tussen gemeenten en rijk, een verschil van mening van bijna 5 miljoen euro.
De lokale overheden liggen wel vaker overhoop met het rijk maar als een rechter deze eis honoreert dan moet men toch een beetje oppassen. Dit zou een precedent kunnen scheppen waarmee Balkenende's bloeiende economie in één klap ten gronde wordt gericht. Want waarom zouden de gemeenten vervolgens niet ook claims indienen omdat de liberalisering van de energiebedrijven extra politie-inzet kostte toen verkeerslichten uitvielen bij de stroomstoringen. Sinds die liberalisering zijn er meer van dat soort storingen geweest dan voorheen. Niet alleen moest de politie op menig kruispunt bijspringen, ook lagen de computers op tal van gemeentehuizen plat en moesten extra uitzendkrachten worden ingehuurd om de opgelopen achterstanden weg te werken.
En dan hebben we het nog niet eens over alle andere extra kosten: sociale diensten die meer uitkeringen moesten uitbetalen aan ontslagen Melketiers en thuiszorgmedewerkers, trainingen aan lokale reddingsbrigades ter voorbereiding van watersnoodrampen en de vervanging of politiebewaking van lekke stemmachines. Ach beste lezer, u kunt zo ook wel een rijtje voorbeelden bedenken.
Mocht er een golf van toegekende claims volgen dan zit het nieuwe kabinet tegen een lege schatkist aan te kijken. Dus gemeenten: pas een beetje op. Juist Verdonk zelf is het voorbeeld van hoe je ferm een claim kan indienen om vervolgens met lege handen te zitten.