Sint stimuleert maakbaarheid /*\

(g.l.t. 3 min.; links: 20 min.)
De goede Sint is het nu eens helemaal zat. Jarenlang heeft hij, onder druk van luie ouders, kadootjes moeten geven die de verloedering van de jeugd tot gevolg hadden. Daar waar de goedheiligman liever een goed boek gaf, dwongen de ouders hem een kilo snoepgoed in de klaargezette schoentjes te dumpen. De gevolgen zijn bekend: er zijn teveel dikke kinderen en te weinig kinderen kunnen goed lezen. Dat gaat nu veranderen. Sinterklaas grijpt daarbij terug op het door sommigen zo verfoeide principe van de maakbaarheid. En gelukkig beginnen ouders in te zien dat ze daar maar beter in mee kunnen gaan.

Hoe leer je kinderen grip te krijgen op hun omgeving? Hoe leer je ze fouten te herstellen? Hoe krijg je de beginselen van maakbaarheid onder de knie? Het antwoord: geef ze constructiespeelgoed!
Je vangt dan twee vliegen in één klap. Kinderen leren zo hun eigen wereldjes te bouwen en het technsich talent wordt ontwikkeld zodat het tekort aan technisch personeel over een paar jaar tot het verleden gaat horen.
Eerder op dit blog schreef ik al over de heilzame werking van Lego. Daarbij moeten de ouders wel de kinderen het idee geven dat het allemaal ergens toe leidt, anders verliezen de kids hun belangstelling voor maakbaarheid. Onderzoek bij octopussen wees dat al uit. Aan de fabrikanten van Lego, Meccano of K'nex zal dat niet liggen. Die stimuleren de gebruikers vooral creatief en innovatief aan de slag te gaan want dan kun je er nog mooie prijzen mee winnen.
En dan nog een pedagogische tip: laat de ouders (vooral de vaders) er met hun tengels van af blijven. Mijn technisch zeer onderlegde vader (lees het aritkel van gisteren) keek altijd meewarig naar de constructies die ik met Meccano voor elkaar had gekregen. Hij haalde de boel uit elkaar en ging dan voor zitten doen hoe je het volgens de bijgeleverde handleiding wel moest doen. Dat vond-ie zo geweldig dat hij vervolgens het een na het andere model exact volgens de modeltekeningen fabriceerde. Ik mocht er alleen maar naar kijken.
Zo werkt dat niet, beste ouders! Op die manier verwordt maakbaarheid tot kopieergedrag en daar moeten we nu echt helemaal van af. Maakbaarheid werkt alleen als je van de bekende en platgetreden paden durft af te wijken. Maakbaarheid leidt alleen tot mooie resultaten als je buiten vaste kaders kunt denken. Maakbaarheid werkt alleen als je aan de slag kunt gaan zonder vooraf vastgepind te worden op gedetailleerde afspraken. Dus stort de woonkamer vol met constructiespeelgoed, flikker de voorbeelden weg en laat je kinderen zelf aan de slag gaan.
Er is ineens weer hoop. Dank je Sinterklaasje.

Labels: