Keuzes en gevolgen <>

(g.l.t. 2 min.; links: 8 min.)
Sommige mensen willen graag eerst de gevolgen van bepaalde keuzes weten, voor ze durven kiezen. Misschien dat er daarom zoveel zwevende kiezers zijn, want uit een onderzoekje bleek dat je niet helemaal zeker kan zijn dat jouw politieke keuze ook tot de door jou gewenste resultaten leidt. Helaas is niet altijd precies te voorspellen welke gevolgen een gemaakte keuze zal hebben. Een zekere uitkomst of niet, het weerhoudt zelden iemand ervan toch een keus te maken.

Bij een keuze tussen vervelende of leuke gevolgen zal de beslissing snel genomen zijn, denk ik. Neem dit voorbeeld: U heeft natuurlijk allang gekozen voor de fiets omdat u de milieuproblematiek en uw eigen conditie serieus neemt. Prima keuze. Maar wat kiest u als u door de politie aangehouden wordt nadat u door rood licht bent gereden? Als u dat in Apeldoorn doet krijgt u, naar Deens voorbeeld, van de verbalisanten de keus uit een boete of twee bioscoopkaartjes. Kiest u dan ook voor de film, ook al is dat een horrormovie over de verschrikkelijke gevolgen van een aanrijding?
Ander voorbeeld: als u weet dat uw keuze helemaal geen gevolgen zal hebben, maakt u dan toch uw keuze? Gerard van den Oever uit Ursem wel. Hem is het eindelijk gelukt bij de politie een aangifte te doen tegen Balkenende, omdat hij zich, als WAO'er, bedrogen voelt. Dertig jaar premies betaald en dan afgescheept worden met een fooi. Dat vindt hij oplichting. Vandaar die aangifte tegen de staat. In eerste instantie wilde de politie de aangifte niet opnemen, maar na een stevig protest van Gerard lukte het uiteindelijk toch. Niet dat de politie van plan is wat met die aangifte te doen. Daar ligt van den Oever niet wakker van want dat 'is een keuze van de politie. Zoals het mijn keuze is dat ik namens al die andere arbeidsongeschikten kabaal maak tegen dit verkeerde systeem.'
Ík hoop niet dat u vandaag denkt dat uw keuze geen gevolgen heeft. Dus denkt u alstublieft goed na voor u de knop beroert of het potlood hanteert. Succes met uw keuze.

Labels: