Werkeloos? Ga in de politiek! <>

(g.l.t. 2 min.; links: 10 min.)
De politiek op zich is een heel bedrijf. Ik bedoel dan niet 'het gedoe', maar alles wat erbij komt kijken om het circus op gang te houden. Niet alleen de politici en ambtenaren verdienen er hun dagelijkse kost mee. Ook kamerbodes, cateringbedrijven, beveiligingsfunctionarissen en chauffeurs leven er van. En dan is er nog een heel legertje betaalde fractiemedewerkers en persvoorlichters.Om van journalisten, columnisten en cabaretiers nog te zwijgen.

Van al die cabaretiers mag Freek de Jonge aanstaande dinsdag het lijsttrekkersdebat opleuken door na het debat een beetje de hedendaagse Wim Kan uit te hangen. Dat bracht me overigens op een idee. Hoe klungelig sommige politici zich ook presenteren, Freek is toch wel de enige echte Nationale Idioot. Maar het recht om de idioot te spelen hoeft toch niet alleen voorbehouden te zijn aan politici en cabaretiers?
In lang vervlogen tijden (5e eeuw voor Chr. in Athene) mocht een ieder die daar zin in had, zijn baan opzeggen om te debatteren over kwesties waar de Raad van 500 (het toenmalige parlement) niet uit kwam. Begaf men zich naar het 'argos', vergelijkbaar met het Binnenhof. Als me daadwerkelijk aan het debat deelnam dan kreeg men daar een half dagloon voor. Zulke mensen werden 'idiotos' genoemd. Ze werden vaak voor gek verklaard, want wie zegde nou zijn baan op voor een potje debatteren, terwijl er nog gewoon werk genoeg was?
Dat is vandaag wat anders. Er zijn nog te veel werkelozen. Welnu, aangezien de werkeloosheid moet worden opgelost èn de bestuurlijke vernieuwing nu eens echt op gang moet komen, stel ik voor een flink aantal werkelozen te benoemen tot idioot. Tegen een half dagloon dat een staatssecretaris verdient, is dat toch een lucratief baantje. Daar moeten dus gekken voor te vinden zijn.
Tobt u nog met uw beroepskeuze? Schrijf een open sollicitatie aan de minister-president. Die man houdt wel van antieke normen en waarden. Het idee van de oude Grieken zal hem dus aanspreken. Tenzij de man niet verder kan kijken dan zijn VOC-neus lang is.

Labels:

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home