Onderzoek naar maakbaarheid stelt teleur. /*\
"Octopus speelt dolgraag met lego" zo valt er in het NRC te lezen. Het blijkt hier te gaan om een onderzoek naar de verbetering van maakbaarheid. Lego is bij uitstek het middel waarmee je van kinds af aan de beginselen van maakbaarheid leert. Dat was hier al eerder te lezen (zie artikel van 16 februari). Daarnaast is van oudsher al bekend dat vele handen licht werk maken. De onderzoekers proberen nu uit te vinden wat er gebeurt als je één enkel individu meerdere handen geeft, zoals de octopus meerdere armen heeft.
Dat viel zwaar tegen. De octopussen die aan het onderzoek waren onderworpen verloren al na enkele dagen hun interesse voor de legosteentjes en gingen over tot de orde van de dag: voedsel zoeken.
Het lijkt de werkelijke wereld wel. Kinderen raken snel hun interesse voor hun speelgoed kwijt als dat hun dromen en fantasieën niet kan waarmaken. En menig volwassene gelooft niet meer zo in maakbaarheid, omdat op dat gebied al menig teleurstelling te verwerken viel.
Daar draagt het voorbeeld van onze nationale octopus van staat ongetwijfeld aan bij. Met zijn grijp- en graaitentakels is hij slechts geïnteresseerd in het saldo van de staatskas en veel minder in een gezonde en gelukkige samenleving.
De onderzoekers hadden, in plaats van lego, natuurlijk ook wat euromunten in het octopussenaquarium kunnen gooien, om die stelling te bewijzen. Nu is er helaas weer onnodig geld aan de gemeenschap ontrokken voor een onzinnig onderzoek. Het principe van maakbaarheid is daar geen enkele dienst mee bewezen.
Labels: Maakbaarheid
0 Reacties
Een reactie posten
<< Home