Keuzes in de soep <>


In eerdere berichten hier kon u lezen dat consumenten moeite hebben met grote hoeveelheden keuzes. Men vindt dat lastig.
Nu hoor je hier en daar ook wel mensen zeggen dat ze het lastig vinden een goede keuze te maken bij de verkiezingen. Alsof er in dit geval net zoveel keuze-aanbod is als in de supermarkt! Ik dacht het niet. Het aantal partijen is aardig overzichtelijk en de thema's die aangesneden worden beperken zich voornamelijk tot geld, geld en nog eens geld. Drie belangrijke thema's, dat wel, maar voor de argeloze kiezer lijkt het erop of er weinig verschillen zijn tussen de partijen en menig gemakzuchtige kiezer denkt dan ook dat we ook bij deze verkiezingen weer met hetzelfde soepzootje worden geconfronteerd. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Als een bepaalde partij zich profileert met een wat meer spraakmakend thema dan steekt er vaak zo'n storm van kritiek op dat diezelfde partij al snel belooft dat de soep niet zo heet gegeten gaat worden dan-ie is opgediend. Partijen die beweren dat ze de boel niet zo in de soep zullen laten lopen als het huidige kabinet dat deed, worden tot de orde geroepen en gevraagd eens voor te rekenen hoe men hun idealisme denkt te bekostigen.
Kan dat anders? Jawel, kijk maar naar de tomaat. Daar viel tot op heden vooral een erg waterig soepje van te maken en alleen allerlei toevoegingen konden er een wat smakelijker geheel van maken. Dat gaat veranderen, want de consument gaat de keuze krijgen uit meer tomatensoorten die onderling zullen verschillen van smaak en inhoud. De ene tomatensoep is straks de andere niet meer. De consument kan kiezen en natuurlijk zal de ene tomaat wat duurder zijn dan de andere maar je proeft meteen of je waar hebt voor je geld. Dat een tomaat alleen maar rood en groot moet zijn is niet meer belangrijk. De liefde van de kiezer gaat uiteindelijk ook door de maag en wie wil nou elke dag dezelfde uitgekauwde kost verteren?

Dus andere ideeën graag. Met meer smaak. Wat is er op tegen om het vliegverkeer af te schaffen? Welke partij pakt zaken aan waar anderen hun vingers niet aan wensen te branden? Wie staat er op om Europa tot de grootste brandstofmacht te maken? Waar is de partij die het Bruto Nationaal Geluk tot speerpunt maakt? Waarom is er geen partij die de wereld wil verbeteren met echt eerlijk ambachtelijk loodgieterswerk?
Maakt het voor u , lieve lezer, niet uit dat het allemaal soep is? Lees dan het NRC-artikeltje en wie weet heeft u vanavond een erg smakelijk tomatensoepje.

Labels: