Gratis onderwijs: het komt er aan!

(g.l.t. 1 min.; links: 5 min.)
Eindelijk is het dan zover: het begin van gratis onderwijs. Het is dan wel meteen op universitair nivo, maar dat mag de pret niet drukken. Nu kan iedereen proberen een academische titel te halen. Niks geen lid worden van een studentencorps maar gewoon vanachter je pc. Geen dure collegegelden maar slechts de kosten voor een computer en een internetabonnement. Men begint met het aanbieden van drie universitaire kursussen, maar als dat wordt uitgebreid hebben we over een paar jaar geen tekort aan hoogopgeleide mensen meer. En dat allemaal voor niks!

Dat is even afwachten. Het addertje onder het gras is dat men hoopt zo meer studenten aan te trekken. Zal de aangeboden kennis dan een soort worst zijn die je wordt voorgehouden in de hoop dat je toehapt en alsnog flink gaat betalen om een plaatsje in de collegebanken te krijgen? Of mag je rustig achter je pc blijven zitten maar kan je voor de overige kennis alleen maar betaald inloggen?
Laten we dit initiatief het voordeel van de twijfel geven. En hopen dat het toekomstige kabinet er voor zorgt dat al het onderwijsmateriaal gratis wordt aangeboden. Niet alleen op internet, maar ook in de vorm van boeken.
En dan mag wat mij betreft op elk virtueel college-dictaat en biologielesje een beetje reclame staan. Het bedrijsleven betaalt dan mee. Samen met een deel van het belastinggeld moet gratis onderwijs dan toch haalbaar zijn?
Het laatste addertje onder het gras: de genoemde universitaire kursussen worden aangeboden op 5 december. We moeten toch niet elke keer wachten op Sinterklaas tot er meer gratis onderwijs komt?