Gratis onderwijs: het komt eraan! (2)

(g.l.t. 1min,30; links: 6 min.)
Sparen schijnt niet zo goed voor de economie te zijn, wordt wel eens beweerd. Maar er zijn zo van die gevallen waarbij het loont. Neem nu het onderwijs. Drie dagen geleden kon u hier al lezen over de komst van gratis universitaire scholing. Nu blijken er ook al mogelijkheden te zijn voor het voortgezet onderwijs. Een onderzoekje van de Algemene Onderwijsbond wees uit dat men in die sector nogal spaarzaam is geweest, met als gevolg dat men nu zo'n 75 miljoen euro aan ongebruikt geld heeft liggen.

Da's mooi, dat is heel erg mooi! Tenminste: als de overheid met zijn fikken van dat geld afblijft. Je zult zien dat onze nationale boekhouder nog vlak voor zijn definitieve vertrek het geld terugvordert en dat voor een meevalllertje naar zijn eigen willekeur op de markt gooit.
Nee, hier is de basis gelegd om ook het voortgezet onderwijs gratis te maken. Natuurlijk kost dat meer dan die 75 miljoen, maar met aanvullende maatregelen moet men toch een heel eind kunnen komen. De nieuwe Tweede Kamer moet hier onmiddelijk werk van maken. De parlementariërs zijn al enthousiast aan het werk geslagen door een nieuw generaal pardon voor asielzoekers af te dwingen bij Verdonk. Ik zou zeggen: blijf enthousiast en pak dit onderwerp even mee. Het zou erg leuk zijn als een nieuwe Kamer een oud kabinet idealen laat verwezenlijken die dat kabinet zelf voor onmogelijk wenste te houden.
Opvallen in het genoemde onderzoekje is trouwens dat er aardig wat scholen met religieuze signatuur worden genoemd, maar goed dat mag de pret niet drukken. Gratis onderwijs: daar heeft u vast ook wel een deel van uw spaargeld voor over.