Goede doelen gedachten.

(g.l.t. 2 min.; links: 6 min.)
Kijk naar jezelf door de ogen van een ander en je kunt soms verrassende indrukken krijgen. Op de belgische site express.be valt te lezen hoe hollanders tegen de kerst aan kijken. Een Amerikaans marktonderzoek-buro heeft in 15 landen gekeken naar het kerstgevoel en wat halen de belgen daar uit? Behalve een hekel aan het vele eten, het zingen van kerstliedjes en de eindeloze reeks kerstfilms op tv, hebben nederlanders ook de schurft aan de pressie die op ze wordt uitgeoefend om aan goede doelen te geven.

Waar halen die Amerikanen en Belgen het vandaan? Hier was juist onderzocht dat het prima zit met de kerstgedachte: wij geven het hele jaar meer dan ruimhartig aan goede doelen. Vorig jaar hebben we zelfs meer gegeven dan ooit.
Uit eigen ervaring kan ik stellen dat die ruimhartigheid met kerst een gigantische opleving meemaakt. Op mijn werk (opvang voor dak-en thuislozen) worden we elk jaar weer overspoeld door een massaal kerstgevoel. Mensen die ineens als vrijwilliger op de kerstdagen hun bijdrage willen leveren. Dat is nog heel mooi. Maar restanten kerstmaaltijden worden geweigerd. De regelgeving op gebied van etenswaar en hygiëne staan dat niet toe en bovendien is het niet te doen om dagenlang allerlei kliekjes te controleren, op te warmen en er een fatsoenlijk bordje eten van samen te stellen. Ook al leg je dat uit aan de gulle gever, vaak wordt men boos. Helemaal woedend wordt men als we de ellende die in kerstpakketten zit afslaan. Nog tot ver in het nieuwe jaar worden hele of halve kerstpakketten bij de diverse opvanghuizen gedumpt. En als je een goede gave weigert omdat de kasten uitpuilen en een dakloze nu eenmaal niks kan met een pepermolen en een pak kerstkoffie, keert men mopperend de opvang de rug toe. Het kerstpakket achterlatend zodat menig opvanghuis een vuilstortplaats wordt van liefdadigheid. Nee, met de kerstgedachte en goede-doelen-denken zit het wel goed in Nederland.
Er is dus iets mis met dat lijstje kerst-ergernissen dathet Amerikaanse onderzoeksburo heeft gevonden: 'Meer dan de helft van de respondenten (51,5%) geeft aan het vele eten het meest vervelend te vinden. Ook de druk om te doneren aan goede doelen (48,3%), het zingen van feestliedjes (43,4%) en de vele themaseries en -films op televisie (43,1%) scoren hoog in de ergernissen top tien. Bijna 20% van de Nederlanders vindt het vervelend om tijdens de feestdagen tijd met de familie door te brengen. Tevens opvallend is dat 38,3% van de Nederlanders het ergerlijk vindt dat er verwacht wordt dat je kerstcadeaus koopt voor anderen'.
Dat vele eten en die massa kerstfilms vinden we niet erg. Want waarom besteden we er anders toch zoveel tijd aan?
Het lijstje klopt niet. Heeft u eigenlijk wel kerst-ergenissen? Laat eens weten wat u er van vind en de redaktie stelt dan het juiste lijstje samen. Want onderzoek naar ons gedrag, dat kunnen we heus zelf wel.

3 Reacties

15 december, 2006 01:21, Anonymous mescaline schreef...

Ik heb al twee feesten in december, dus Kerst ? Daar doe ik niets aan. En media komen er niet in bij mij. Kerst is die zotte verlichting. Ze doen maar...

 
15 december, 2006 09:51, Blogger Peter schreef...

@mescaline: is dat wat je noemt een verlichte keuze?

 
15 december, 2006 16:28, Anonymous mescaline schreef...

Denk het wel. Gooi geneuzel, AD-discussies en verlakkerij van je af. Dan staat het er met de blues meteen een stuk beter voor. ;)

 

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home