Internetionale democratie <>

Jawel, het moest er van komen: de Internet Partij Nederland gaat er komen. De voormalige wethouder voor Leefbaar Hilversum, Arno Hayes, wil met deze partij aan de verkiezingen in november meedoen.
Prachtig verkiezingsprogramma heeft hij: helemaal niks op dit moment. De burgers mogen via internet zelf het programma invullen. En zo wil hij ook dat de lijsttrekker en partijleden gekozen worden. Suggesties over kandidaatlijsttrekkers heeft hij wel, waaronder Hirsi Ali en Henny Huisman. Ze weten zelf nog niet dat ze kandidaat zijn, maar als de internetgebruikers genoeg stemmen op de één of de ander uitbrengen vinden ze het zelf misschien wel leuk genoeg om er voor te gaan.
Leuk initiatief nu de pc zo'n 25 jaar bestaat. In de zuigelingenfase van de computer leefde het idee dat er met de pc een "anarchsitsiche virtuele wereld kon ontstaan met oneindig veel mogelijkheden." Dat blijkt reuze tegen te vallen (of mee te vallen..... ik weet niet vanuit welk perspectief u dit leest, dus vul zelf maar in).
Maar het idee om de pc nu aan te wenden voor een nieuwe impuls voor de democratie verdient alle lof. Natuurlijk zullen kritici beweren dat zoiets niet opschiet. Nu hebben de de verenigde kanariefokkers de kans een wetsvoorstel in te dienen om de vlaamse gaai af te schieten omdat die de kanarie-eitjes op peuzelen. Bovendien is de werkwijze van de partij erg log. Internetgebruikers mogen onderwerpen indienen, vervolgens mag men kiezen welke onderwerpen de 2e Kamer in moeten. Voordat je zoiets rond hebt ben je wel een poosje bezig en moet je natuurlijk geen last hebben van stilvallende providers en irritante hackers.
Het gevaar dat dubieuze groepen er gebruik van maken ziet Arno Hayes niet. Bij een miljoen bezoekers van de IPNL zullen die paar geluiden van idiote stemmers in het niet vallen. aldus Arno himself.
Arno heeft het er natuurlijk niet over dat de partij waar hij zelf lid van is (of was) het bestaansrecht vooral te danken heeft aan erg populistiche thema's, ontleend aan het onderbuik gevoel van menig burger. Dat stemde niet echt vrolijk. Moeten we dan ook het ergste vrezen van deze nieuwe partij? Ik ben bang van wel. Internet wordt door vooralsnog veel meer gebruikt voor oeverloze, inhoudloze chatsessies, weblogs met wissewasjes in de privésfeer en contactadvertenties voor relaties met een dubieus, kinky randje dan voor serieuze en maatschappelijk relevante onderwerpen. Er zijn aardig wat weblogs en sites die daar wel over gaan, maar op internet is dat (nog?) een minderheid.
Leuk bedacht Arno, maar aan de topics op je INPL-site te zien, krijg je mischien wel veel b ezoekers, maar die hebben wel een erg beperkte kijk op wat de samenleving nodig heeft. Jammer wel.

Labels: