Dag 215 - Restoration Village is een leuk programma, maar eigenlijk ook pervers


Op de BBC2 kun je al een paar weken het programma ‘Restoration village’ bekijken. Het is een soort Idols voor monumentale, maar verwaarloosde, gebouwen. Er wordt in elke aflevering een viertal huizen, kerken, oude schoolgebouwen of leegstaande bedrijfspanden gepresenteerd, waarop de kijker vervolgens zijn stem mag uitbrengen. Het gebouw dat in de finale de meeste stemmen krijgt ontvangt een flinke som geld, dat ingezet moet worden om het weer in oude glorie te herstellen.

Leuk programma. Je ziet allerlei mooie plekjes in het toch al zo schilderachtige Verenigd Koninkrijk. Het ene oude boerderijtje is nog mooier dan het volgende licht ruïneuze kerkje. Het geheel wordt op flegmatieke manier aaneen gepraat door presentator Griff Rhys Jones, die een prettige nonchalante verteltrant heeft en een sympathiek flodderig voorkomen. Het zou me niet verbazen als hij van oorsprong een komiek is, net als een aantal andere bekende BBC-presentatoren. Bill Oddie, bijvoorbeeld, van de natuurfilms, Michael Palin, van de reisprogramma’s en Terry Jones met zijn geschiedkundige series.

Historische- en architectonisch verantwoorde uitleg wordt bij Restoration gegeven door een meneer en een mevrouw, die er duidelijk voor doorgeleerd hebben, maar desalniettemin niet al te vervelend zijn. En ze hebben duidelijk enthousiasme voor hun vak, dat is ook altijd een groot voordeel.

Allemaal heel geweldig. Maar toch heeft dit programma, waarvan eerdaags op de Nederlandse tv een kopie start, ook iets pervers. Want eigenlijk zijn die mooie gebouwen, dat prachtige tentoonstellingsgebouw van rond 1900, speciaal gebouwd voor het werk van de schilder George Frederic Watts, net zo goed als dat wegrottende kerkje, in dat kleine vissersplaatsje aan de zuidkust, allemaal de moeite van het restaureren waard.

Het is eigenlijk godgeklaagd dat er een soort populariteitsverkiezing voor nodig is om aandacht voor het wegterende erfgoed te vragen. En dat er dan uiteindelijk maar eentje gerestaureerd gaat worden ! Hoe moet je in vredesnaam een keuze maken ? Stemmen voor die 19e eeuwse dorpsschool betekent toch dat die prachtige vervallen vuurtoren geen geld ontvangt ? Je kunt er toch niet voor kiezen om één leuk gebouw op te knappen en twintig anderen in te laten storten ? Ze moeten allemaal gered worden !

Gelukkig valt het in de praktijk niet zo zwart/wit uit. Door de aandacht die voor de verwaarloosde monumentjes in het tv-programma gevraagd wordt, komen mensen en bedrijven in de buurt in actie en blijken er toch vaak fondsen beschikbaar voor de broodnodige herstelwerkzaamheden. Ook als de hoofdprijs niet binnen gehaald wordt. Dat blijkt uit de terugblik op vroegere series, die ook onderdeel van elke uitzending uitmaakt.

Toch is het triest dat er een tv-show voor nodig is om mensen tot het inzicht te brengen dat dingen van waarde behouden moeten blijven. Zijn we dan met z’n allen, als maatschappij, niet meer in staat om de waardevolle gebouwen van ons land in stand te houden ? Hebben we niet zoiets als monumentenzorg ?

Klaarblijkelijk schieten we ernstig tekort. Jammer. Maar wel kijken, want het is een leuk tv-programma, dat interessante inzichten geeft in de manier waarop mensen vroeger leefden.

Restoration Village bij de BBC2 is vanavond weer te zien om 22.00 uur. Bezoek ook de website ! Op Nederland 2 is vanaf 12 november de Nederlandse versie van het programma te volgen, gemaakt door de AVRO.

Met dank aan Peter voor de uitnodiging,

uw gastredacteur: de Stripman

Labels: