Klimaat verandert leven van eskimo's.

(g.l.t. 3 min.; links: 20 min.)
De veranderingen van het klimaat hebben directe gevolgen voor het dagelijks leven. De grote vraag is hoe we ons zullen aanpassen aan de veranderende temperaturen. Hier wordt een nog warmere zomer voorspeld dan vorig jaar. Krijgen we dan ook hier eindelijk de siësta?
In dit land maakt menigeen zich ook al zorgen over de te verwachten stijging van de zeespiegel, als gevolg van de smeltende poolkappen. Maar staat u er wel eens bij stil wat dat betekent voor de mensen die daar al eeuwen wonen en wiens hele leven is aangepast aan extreem lage temperaturen en eindeloze ijsvlakten?
VPRO's Noorderlicht besteedt aandacht aan een aantal onderzoekers die bij verschillende eskimo-volken de gevolgen in kaart proberen te brengen. De wetenschappers verschillen onderling van mening over hoe de eskimo's zich zullen aanpassen. Maar nu al zijn de eerste verschijnselen merkbaar. Cultureel antroploge Cunera Buijs, op bezoek bij de Inuïts, constateerde dat het familieleven onder druk staat van de opwarming. Omdat het ijs te dun is geworden voor de zware sneeuwscooters ziet een dochter haar moeder nauwelijks meer. Alternatieve vervoersmogelijkheden zijn er amper. De Inuïts, die nog steeds voor het grootste deel van de jacht leven, zijn erg onzeker over hun toekomst. Hum bronnen van inkomsten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zeezoogdieren houden namelijk van losdrijvend pakijs, maar dat verdwijnt steeds meer en dus vertrekken de dieren ook. De Inuïts zullen hun economie moeten veranderen.
Een ander poolvolk, de Sami, waren gewend rond te trekken. Dit nomadische leventje is al niet meer mogelijk omdat toenemende regenval de grond spekglad maakt en het te gevaarlijk is nog langer rond te trekken. Ook zij zullen hun levensstijl ingrijpend moeten veranderen.
Spannende tijden dus, voor de poolbewoners. De vraag is of ze er zullen blijven wonen en hun dagelijks leventje aanpassen, of trekt men er weg? Gaan we het nog meemaken dat we over een paar jaar de asielszoekerscentra bevolkt zien worden door Eskimo's? Of gaan ze massaal over op het toerisme? Tenslotte is het niet ondenkbaar dat onze warmere zomers er toe zullen leiden dat we wat koelere vakantie-oorden zoeken. Daar kunnen de Eskimo's misschien wat mee.
(Eerdere artikeltjes hier over de gevolgen van de klimaatveranderingen zijn te vinden op 8 maart, 13 maart en 14 maart).

Labels:

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home