Klimaat orakels.

(g.l.t. 3 min.; links: 15 min.)
Vijfendertig jaar geleden zei de Club van Rome dat er toch echt grenzen aan de groei gesteld moesten worden. de Club voorspelde dat het er anders slecht zou gaan uitzien voor de mensheid door een tekort aan energiebronnen, voedsel en grondstoffen. Daartegenover stond een groep wetenschappers die erg optimistisch waren over het technologisch vernuft der mensheid, die deze problemen wel zou overwinnen.
Na 35 jaar is de olie nog steeds niet op en denkt Balkenende er zelfs over opnieuw op kolen over te gaan.
Soortgelijke diskussies worden er nu gevoerd over de klimaatveranderingen. Iedereen is het erover eens dat we er warmpjes bij gaan zitten. Maar ijskoud verschilt men van mening over hoe we daar mee om moeten gaan. In ieder geval staan doemdenkers en technologie-gelovigen weer lijnrecht tegenover elkaar.
De gemiddelde leek weet niet hoe de toekomst eruit zal zien. Zou ons familie-orakel, ome Jaap zaliger, nog leven dan zou hij ongetwijfeld hebben gezegd: 'Het zal mijn tijd wel duren'. De Club van Rome ging hem zijn pet te boven, maar toch draaide hij 's winters het gas wat lager en liet hij dubbel glas plaatsen. Hoe zou hij nu gereageerd hebben op de warmere temperaturen?
Je hoeft geen trend-orakel te zijn om de gevolgen van het warmere weer in de smiezen te hebben. Is u ook al opgevallen dat uw grootouders nog leven, terwijl ze toch echt de afgelopen winter de pijp aan Maarten hadden moeten geven? Trendwatchers voorspellen dat de uitvaartbranche in nood zal geraken, maar dat is te vroeg gekraaid. Vorig jaar konden we namelijk ook lezen dat de hittegolf vooral kwetsbare ouderen het leven ontnam. Veel eerder kun je aan zien komen dat de zogenaamde overwinter-vakanties verruild zullen worden door overzomer-trips maar Siberië of in de verdere toekomst zelfs naar de laatste restjes Noordpool.
De boeren staan het dichtst bij de natuur en daarom roepen de samenstellers van de Natuurkalender hun hulp in om de gevolgen van de opwarming bij te houden. De groei van wintertarwe ligt zo'n dikke maand voor op schema. De kalender moet dus nodig worden bijgesteld. U kunt daar ook aan meedoen. De eerste kolibri gezien? Meldt het op de Natuurkalender.
Natuurlijk kunnen we verder voorspellen dat de verkoop van airco's dit jaar de uitgaven voor vuurwerk ver zal overtreffen. Het wordt een goed jaar voor de ijsverkopers en misschien wordt nudisme een trend in het zomerse modebeeld.
Kom, orakelt u eens mee met de redaktie. Welke gevolgen van het warmere weer heeft u al waargenomen? En welke trends zullen een reactie zijn op de stijgende temperaturen?

Labels:

1 Reacties

15 maart, 2007 10:56, Anonymous Lisette schreef...

De eerste mieren in de keuken :-(
Ik voorspel gouden tijden voor verkopers van insectenbestrijdingsmiddelen en klamboeverkopers.

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home