Harde schijf codes \|/
(g.l.t. 5 min.; links: 12 min.)
De gedachten zijn vrij. Denken we. In ieder geval is er de vrijheid om te denken dat we meer willen weten over die gedachten. Deze zin alleen al, is minstens zo kronkelachtig als onze hersenen. Is er iemand wel eens op het idee gekomen dat de doolhofachtige wirwar-structuur van de hersenen, wellicht de oorzaak is van de chaos die mensen van het leven maken? Wat zou er gebeuren als we daar de kam eens doorhaalden?
Om onze harde schijf dieper te doorgronden hebben we tegenwoordig hulp van de computer. Door velen gezien als een kunstmatig stukje hersenwerk. Inmiddels zijn we zover dat we bij tal van zaken menen niet meer zonder de computer te kunnen. Die kant gaat het ook op met het denken. Er komt een tijd dat we geen zinnige (of zinloze) gedachte meer kunnen produceren, zonder de pc.
Onder de prikkelende naam Braingain gaan een aantal universiteiten, bedrijven en patiëntenverenigingen hun krachten bundelen om een rechtstreekse verbinding tussen hersenen en computer toepasbaar te maken voor patiënten èn gezonde mensen. Onderzoek in de neuro-cognitie maakt langzamerhand duidelijk welke coderingen in de hersenen gebruikt worden bij communicatie en beweging en hoe die codes gedetecteerd kunnen worden. Met die kennis is het mogelijk de mentale activiteiten te beheersen.
Denk niet dat men hier nog in het stadium van fantasierijke science-fiction zit. Met een speciale helm op kun je met je gedachten al computerspelletjes besturen en met een paar electrodes in je hoofd kan men je op afstand van links naar rechts laten vliegen. Met andere woorden: je hersenen kunnen sturen èn bestuurd worden. Dat kan erg nuttig zijn voor mensen die fysiek ernstig gehandicapt zijn en die niet veel meer dan hun nog werkende hersenen ter beschikking hebben.
Nou is zulk onderzoek peperduur en ook de gevonden toepassingen zullen erg kostbaar worden, als die uitsluitend aan patiënten beschikbaar worden gesteld. Hoe genereer je geld om het allemaal mogelijk te maken? Door te suggereren dat ook gezonde mensen er baat bij kunnen hebben. Of, zoals in het persbericht over Braingain valt te lezen: "Samen met de industriële en maatschappelijke partners zien de onderzoekers dat herkenning van patronen van hersenactiviteit en de beïnvloeding daarvan veel potentie heeft voor commerciële en maatschappelijke innovatie".
Voorbeelden die genoemd worden gaan verder dan alleen het besturen van een computergame met je gedachten. Er wordt ook gedacht aan: "(.....) dat informatie alleen op een beeldscherm verschijnt wanneer uit de hersenactiviteit van de kijker blijkt dat hij/zij er ook echt visuele aandacht voor heeft. Deze toepassing kan nuttig zijn bij bagagecontrole op een vliegveld en voor luchtverkeersleiders".
Als de onderzoekers eenmaal duidelijk hebben welke coderingen in de hersenen gebruikt worden en hoe die codes gedetecteerd kunnen worden, is het nog een kwestie van je eigen harde schijf aansluiten op het usb-poortje van je pc. Hoewel al die uren achter de pc de kans op trombose vergroten, openbaren zich toch de meest fantastische mogelijkheden.
Kinderen die geen spruitjes lusten, worden door de ouders op de pc aangesloten en zien bij elke hap een lolly voor zich. De maaltijd is in no-time verorbert zonder enig gejengel.
Van het warmere klimaat hoeven we geen last te hebben. Sluit je aan op je pc en de koeling van je processor brengt ook je lichaamstemperatuur omlaag.
Geheugenverlies op latere leeftijd is ook geen probleem meer. Iedereen sluit zich elke dag een uurtje aan op de pc en slaat de indrukken van alle dag op. Dreigt dementie toe te slaan, dan haal je gewoon de nodige gegevens op van de harde schijf van je pc en je bent weer helemaal up-to-date.
Het mooiste is wel dat alle gedragscodes op de computer gezet kunnen worden. Iedereen laat wekelijks zijn hersens even scannen en bijsturen. Gaat eindelijk iedereen zich gedragen zoals het hoort.
Braingain. Een mooi begrip. Wordt mijn ideaal toch nog realiteit: als je maar je hersens genoeg ontwikkelt, komt het heus wel goed met de wereld.
Labels: Codes
0 Reacties
Een reactie posten
<< Home