Fijnstof en andere leuke dingen.

(g.l.t. 3 min.; links: 14 min.)
Nog even en de klimaatverandering zorgt ervoor dat een eventueel burka-verbod volledig achterhaald is. Sterker nog: in de strijd tegen de oprukkende huidkanker, als gevolg van blootstelling aan langdurige en felle zonnestraling, gaat de overheid de burka promoten. Het begint met het voorschrijven van mondkapjes.
In China, naast Amerika de grootste luchtvervuiler, is het dragen van mondkapjes heel gewoon. Zo hoopt men niet alleen de verspreiding van het vogelvirus tegen te gaan, ook bij de regelmatig voorkomende smog-perioden biedt het enige bescherming tegen uitlaatgassen en fijnstof. Ze moeten wel, want het is zeer waarschijnlijk dat er minder frisse regenbuitjes zulen zijn, die al dat fijne stof even lekker wegspoelen. De groeiende Chinese industrie is niet alleen een gevaar voor onze economie maar ook voor de voorraad bruikbaar water dat we allemaal nodig hebben. De stijgende temperaturen en de grote hoeveelheden fijnstof zouden wel eens tot droge, dorre tijden kunnen leiden. Lees op VPRO's Noorderlicht maar eens hoe
de Chineze viezigheid tot droogte leidt.
Dichter bij huis zijn we ook niet helemaal schoon van fijne stofjes. Het mooie weer noodzaakt onze
zuiderburen flink gas terug te nemen wegens een smogalarm en in het Rijnmondgebied zit er inmiddels een aardig luchtje aan het vroege lenteweer. Wie durft nu nog zijn neus op te halen voor de gevolgen van de opwarming van de aarde?
Vandaag mag ook de Raad van State zich buigen over de hoeveelheid fijnstof waar men in Den Haag last van heeft. Bewoners in het centrum van Den Haag eisten vorig jaar maatregelen van de lokale overheid (terugdringen van het autoverkeer), maar een rechter vond toen dat je zoiets niet van de overheid kon vragen. Nu werk ik zelf in dat gebied en ik kan u zeggen dat je helemaal geen meetapparatuur nodig hebt om te constateren dat het daar bijna dagelijks moeilijk ademhalen is.
Het wordt dus een spannende dag voor de Haagse centrum-bewoners. Als de Raad van State nu wel bepaalt dat de overheid tot actie over moet gaan, welke maatregelen zal men dan nemen?
Te verwachten valt dat men eerder voor voorlichtingscampagnes kiest dan voor dwingende maatregelen. Keuzes worden vooral bij de individuele burger gelegd. Een overheid die effectieve maatregelen treft zou immers snel het verwijt van dictatoriale trekjes krijgen en als we in Nederland ergens een hekel aan hebben dan is het wel aan regentenmentaliteit.
En zo maken we de dag nog mee dat de burka gepromoot wordt. Het filtert de fijnstof en beschermt uw huid tegen de zon. De tijden gaan veranderen. 'De mens' is met verandering niet zo snel, het klimaat achterhaalt hem nu dus wel.

Labels: