Honderd dagen goed gesprek.

(g.l.t. 4 min.; links: 6 min.)
Nu de redaktie door het vertrek van heer Zalm zijn enige direkte verbinding met het Haagse is verloren (zie de rubriek 'Zalm aan de lijn', in de rechterkolom), wordt naarstig gezocht naar een nieuw kontakt. Een beetje weblog onderhoudt namelijk een hot-line met de parlementaire democratie, nietwaar? Na dagen bellen, bellen en nog eens bellen zit de redaktie hier inmiddels wel met gloeiende oortjes, maar zonder enig resultaat. Alle nummers die de redaktie belde waren continu in gesprek. Ik was even vergeten dat het kabinet honderd dagen lang in dialoog is met de samenleving. Een paar keer veerde de redaktie op toen de telefoon hier overging. 'Daar zal je ze hebben! Nu komen ze de redaktie ook vragen naar zijn wensenlijstje.' Maar nee hoor. Het zoveelste call-centre hing aan de lijn om bijster interessante aanbiedingen te promoten. Misschien hoort u, beste lezer, tot die gelukkigen die al een goed gesprek gehad hebben met één van de bewindslieden. De redaktie is zeer benieuwd naar uw ervaringen.
Maar goed, ik ben wellicht te ongeduldig. De honderd dagen zijn nog niet om. Tot 2 juni heeft men de tijd. Niet iedereen is blij met deze gespreksronde. De VVD vond het niet nodig. Gebrek aan visie, noemde Rutte het. Hij zag liever dat het kabinet zijn tijd niet verleuterde, maar fiks aan de slag ging. Mark Rutte heeft beloofd op 2 juni het kabinet stevig te ondervagen over de uitkomsten van deze gespreksmarathon.
Wat kunnen we op 2 juni dan verwachten? Misschien een herhaling van de geschiedenis? Zo werd op 2 juni 1946, na een volksraadpleging, Italië een republiek. Die kans is hier klein. Als de bewindslieden er al naar gevraagd hebben, zullen ze ongetwijfeld vernomen hebben dat een groot deel van het volk met smacht zit te wachten op de troonsbestijging van Maxima.
Of krijgen we een variant van 2 juni 455? Toen trokken de Vandalen Rome binnen en hadden de stad in twee weken tijd leeggeplunderd. Wie weet lukt het de VVD (Vandalen Versus Democratie) in samen werking met de PVV (Partij Van Vandalen) het Binnenhof op stelten te zetten en met een vloed van moties van wantrouwen het kabinet leeg te plunderen. Krijgen we weer verkiezingen en gaan we richting Balkenende V.
Zo zal het niet gaan. Na de honderd dagen intensief praten kan het circus Balkenende eindelijk aan de slag. In bescheiden vorm natuurlijk. Er valt niet dezelfde glitter en glamour van te verwachten als van het circus van P.T. Barnum, dat 2 juni 1835 van start ging. Alleen al omdat de Partij voor de Dieren geen olifanten en tijgers meer in de show wil zien.
Die honderd dagen lijken trouwens wel een beetje op tijdrekken. Balkenende is vast besloten deze keer de hele termijn uit te zitten en dat zal met deze tacktiek wel lukken. Er vanuitgaand dat dit kabinet 5 dagen per week werkt, blijven er slechts 642 werkbare dagen over. Dat is dan na aftrek van deze gespreksronde, de evaluatie ervan en de nodige bijstelling van het regeerakkoord. Natuurlijk gaan ook de gebruikelijke recessen er af. Normaal gesproken zouden er dan wat meer werkbare dagen overblijven, maar dit kabinet wordt ook geteisterd door een bepaald mannetje dat meent minstens 1x per week diverse bewindslieden naar hun mentale gezondheid te vragen.
Mag ik in dit verband even een oud mopje van Freek de Jonge persifleren?
Er lopen twee gekken over het terrein van de inrichting (lees: parlementaire democratie). Steekt er links van de weg een donkerharige diva over, waarop die ene gek zegt: 'Kijk, daar heb je de geachte afgevaardigde die zo te zien net recht uit zee komt.'
Ze wandelen rustig verder en dan steekt er opeens rechts van de weg een geblondeerd ventje over. Waarop die andere gek zegt: 'Kijk haar nou! Ze heeft het met die extreme make-over nu wel echt te gek gemaakt.'
Twee juni 2007. Hoe gek gaat het worden, denkt u?

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home