Kwesties van....

(g.l.t. 5 min.; links: 10 min.)
'Geen nieuws, goed nieuws', luidt het credo van mensen die door het dagelijks nieuws hun humeur niet willen vergallen. Ze missen dan wel de kans op goed nieuws en moeten dus helemaal zelf hun humeur een beetje op peil zien te houden. Ik kan me die keuze goed voorstellen, want de meeste berichten nodigen niet uit tot een gulle lach. Ook nieuws dat positief bedoeld is, doet de lezer vaak in diep gepeins verzinken. Als voorbeeld een greep uit de kwesties die de laatste dagen het nieuws hebben gehaald.
Mooi nieuws uit Zeeland. Geen klokkenluidersnieuws in 2006. Zeeuwse ambtenaren troffen geen kwesties aan en hoefden dus niet aan de bel te trekken. Of houden ze gewoon hun mond? Klokkenluider zijn is niet makkelijk. Je kan zowel je baas als je collega's tegen je krijgen. De vraag of geen nieuws hier goed nieuws is, blijft onbeantwoord.
Klokkenluider worden is gewoon een kwestie van een schakelaartje omdraaien. Dat zegt een echte klokkenkluider in Ede. Een uitstervend ambacht. Het luiden van de klokken bij begrafenissen en feestdagen stelt ook niet zoveel voor. Je wordt per klokbeurt betaald, dus rijk wordt je er niet van. Het luiden zelf is puur techniek geworden. Niks geen gesleur aan een touw, maar een schakelaartje omzetten. De klokkenluider van Ede is er tevreden mee. Als gepensioneerde vindt hij het een prima baantje voor mensen die verder niet veel te doen hebben.
Kijk, zo'n mentaliteit sprak ex-minister de Geus aan toen hij meende dat het slechts een kwestie van tijd was, voor de meeste WAO'ers, na herkeuring weer aan het werk zouden zijn. Dat blijkt tegen te vallen en daarom heeft minister Donner een generaal pardon ingesteld voor WAO'ers van 45 jaar en ouder. Geen herkeuring voor de 'oudjes', want die komen toch niet aan de slag. Typisch geval van 'polderen', zoals de nederlandse politiek wel vaker cynisch bestempeld is.
Dat 'polderen' is meestal een kwestie van kosten en baten. Eerst moeten er genoeg problemen zijn, voor er maatregelen genomen worden. Die moeten dan wel lonen. Zo stelt de Gezondheidsraad nu voor iedereen in te enten tegen hepatitis-B. Experts op dit gebied hebben de noodklok geluid. Het aantal dragers van hepatitis-B neemt snel toe en de kosten voor behandeling wegen niet op tegen de kosten van een nationale vaccinatie.
Of de regering het advies ook overneemt is een kwestie van prioriteiten stellen. Hepatitis-B wordt onder andere overgedragen door seksuele aktiviteiten en misschien vindt de regering het verstandiger seksuele voorlichting op basisscholen vast onderdeel van de lesstof te maken. Ik ben benieuwd wat voor beeld de jeugd krijgt van seksualiteit als ze daarbij plaatjes van ontstoken levers te zien krijgen.
Ook dat hoort bij 'polderen'. Begin bij de jeugd en de toekomst wordt weer helemaal maakbaar. Nu is het te hopen dat de regering daarbij niet al te dwars wordt gezeten door de Belgen. Die vinden dat nederland lang genoeg heeft gepolderd en eist nu dat er onmiddelijk tot ontpoldering wordt overgegaan. Althans in de buurt van de Schelde. Tenslotte was ooit afgesproken stukken landbouwgebied terug te geven aan het water, om meer natuurgebieden te creëren. Maar ja, Gerda Verburg, die deze kwestie in haar portefeuille heeft, is in gesprek met Zeeuwen die dat helemaal niet zien zitten. Kan ik me wat bij voorstellen. Zeeuwen hebben genoeg reden bang voor het water te zijn. Gaat dit de België-Nederlandkwestie worden?
U ziet het: in tal van kwesties lopen goed en slecht nieuws hand in hand. Kwestie van kiezen of dat uw humeur bepaalt.