Herinnering wakker houden.

Zijn fruitvliegjes mensen? Nee, een vlieg is een vlieg, een mens da's heel wat anders. Al sinds de middelbare school heeft uw redacteur zo zijn twijfels over onderzoeken met fruitvliegjes die uitkomsten hebben, die ook op mensen van toepassing zouden zijn.
Eén belangrijke overeenkomst heeft de mens wel met een vlieg: regelmatig raakt het verstrikt in een of ander spinneweb. Het politieke web, het world wide web of het web van codes, keuzes en maakbaarheid. Het is dan ook niet vreemd dat de mens af en toe flink de aanval inzet op spinnen.
Maar goed, bij VPRO's Noorderlicht lazen we dat de echte vliegjes hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen slapen en onthouden. Hoe beter je slaap, des te beter functioneert het geheugen.
Wat is dat nou weer voor conclusie? Als je slecht slaap gaat alles minder soepel. En als je helemaal niet meer slaapt dan raak je uiteindelijk flink gedesoriënteerd, ga je je gedragen als een zombie en je hele gezondheid krijgt een aardige oplawaai.
Een minder goed functionerend geheugen komt tamelijk veel voor op hogere leeftijd. Hebben ze nou ook onderzocht hoe het zit met het geheugen van een 85-jarig fruitvliegje met een solide nachtrust? Niet dus, vooralsnog halen fruitvliegjes zo'n leeftijd niet. Wat heb je dan eigenlijk aan onderzoeken met fruitvliegjes?
Nu ben ik ineens vergeten waar dit over moest gaan. Maar ja, de redactie had dan ook een erg goede nacht waar alleen van slapen niet zo veel kwam.