Het web.

Wie denkt dat het web amper 40 jaar oud is vergist zich een paar jaartjes. Het web bestaat zeker al 110 miljoen jaar.
En wat is de wereld sindsdien veranderd!
Tja, de wereld wel, het web is echter al die tijd hetzelfde gebleven. Een spin weeft zijn web en vangt er allerlei insecten mee. Kleine beestjes die, nieuwsgierig naar nieuw voedsel, in al hun argeloosheid het web invliegen om er vervolgens in verstrikt te raken. De spin bekijkt op zijn dooie gemak wie van die diertjes hij op zal peuzelen en wie niet. Dat was 110 miljoen jaar geleden al zo en het hedendaagse world wide web heeft daar niet veel aan veranderd. Sterker nog: de spin hoeft niet eens in zijn eentje al die binnenvliegende insecten in de gaten te houden. Hij heeft de webbeheerders opdracht gegeven alle webverkeer op te slaan en te bewaren zodat-ie, nog steeds op zijn dooie gemak, kan bestuderen wie hij op zal peuzelen en wie niet.
De vliegjes, de muggen en al hun vriendjes hadden gehoopt dat met een nieuw wereldwijd web hun vrijheid groter zou worden. Er zou ruimte genoeg zijn om er doorheen te vliegen. Maar zo werkt het web niet. Dat moderne web is niet voor niets een militaire uitvinding. Het is als in een oud liedje: "En de spin die weeft zijn web, om er vliegjes mee te vangen, de groten vliegen er door en de kleintjes blijven hangen."
De groten zijn bondgenootjes van de spin en de kleintjes? Dat kunt u zelf wel raden.
Na 110 miljoen jaar ervaring met het web beginnen insectjes door te krijgen dat het anders kan. Als je met heel veel vliegjes tegelijk het web ingaat dan kunnen er twee dingen gebeuren: als de vliegjes dicht bij elkaar zijn lijkt het net een hele grote en het liedje zei het al: de groten vliegen er door.
Of het web wordt traag. Het wordt log. De insectjes gaan dus met steeds meer op het web af. Om de spin krioelt het straks van de meest verschillende insecten en hij weet niet meer waar hij het zoeken moet en gaat stil in een hoekje zitten kniezen. Zijn web wordt overgenomen en het gonst er van al die verschillende geluidjes van al die insecten.
Nu alleen nog hopen dat die geluiden frisse en mooie berichten zullen zijn.