De keuze aan een ander laten (2) <>

Met het soort verkiezingen dat wij hier kennen, laten we de keuzes aan een ander. We stemmen op mensen die de belangrijke keuzes mogen maken. Het zal nog wel een eeuwigheid duren voor het democratisch bestel zodanig is veranderd dat we direct kenbaar kunnen maken waar we voor willen kiezen, alle referendumvoorstellen ten spijt.
Het gevolg van het huidige systeem is ook dat het vaker om de persoonlijkheid van de kandidaten gaat dan om de inhoud. Om teveel poppenkast te voorkomen is het misschien beter themaverkiezingen te houden.
Met themaverkiezingen wordt tot op heden bedoeld dat burger zelf onderwerpen op de politieke agenda mogen zetten. Daar is inmiddels voorzien door middel van het burgerinitiatief. Dat is niet wat ik met themaverkiezingen bedoel.
Om te voorkomen dat er meer op gezichten dan op inhoud wordt gestemd, zou de kandidatenljist moeten worden afgeschaft. In plaats daarvan komt er een themalijst. Bij de verschillende thema's kunt u voor of tegen stemmen en die stem komt dan terecht bij die politicus die er net zo over denkt als u. Partijen zijn ineens niet meer belangrijk, namen doen er niet meer toe. Het gaat om de onderwerpen.
Technisch gezien zal het een erg lastige klus zijn om zulk soort verkiezingen goed en betrouwbaar te organiseren. Maar dat moet op te lossen zijn, lijkt mij. En om een verandering in ons kiesstelsel voorzichtig te laten verlopen, kan het hele idee voorlopig toegepast worden als variant op de huidige situatie. Laat politieke partijen maar mensen naar voren schuiven die in de 2e Kamer willen zitten (ook al zijn er maar zo'n 300.000 burgers lid van een partij). Laat de verkiezingen verder op dezelfde wijze verlopen als nu (ook al gaan er bedroevend weinig mensen naar de stembus). Verander alleen de stemlijst. Geen personen maar zaken erop. We laten de keuze dan nog steeds aan een ander (aan hen die in het parlement komen), maar die ander zit daar dan wel op basis van de keuze die u zou maken als u het voor het zeggen had.
Zo, en nou ga ik even prakizeren hoe zo iets nou goed georganiseerd moet worden.


(Lees ook de eerste "Keuze aan een ander laten", die overigens niets met politiek te maken heeft).

Labels: