Ken uw BV-ers.

(g.l.t 3 min.; links: 12 min.)
Kent u de meneer hier links op de foto? Wel, da's een bekende vlaming: Geert Bourgeois, minister van Buitenlands Beleid. U ziet dat de heer Bourgeois er een beetje vermoeid en sipjes uitziet. Dat komt omdat de minister zwaar teleurgesteld is in de kennis die Nederlanders over Vlamingen hebben. Het valt hem natuurlijk zwaar tegen dat de komiek Urbanus, het duo Clouseau en de wielrenner Eddie Merckx veel bekender bij ons zijn, dan de minister zelf. Dat blijkt uit een onderzoekje dat Geert Bourgeois zelf heeft laten doen.
Ook K3 en Jean Marie Pfaff zijn goed bekend bij ons. Ik weet niet hoe de lijst van de minister er verder uitziet, maar ik denk dat hij eigenlijk niets te klagen heeft over de bekendheid van B(eroemde) V(laming)-ers. De minister maakt zich meer zorgen over het cliché-beeld dat den 'ollander over de vlaamse gemeenschap heeft. De bekende vlamingen zouden symbool staan voor het vriendelijke, gezellige en gastvrije karakter dat wij nederlanders aan onze zuiderburen toedichten. Zeker, dat zijn positieve kenmerken, maar volgens de minister dus veel te stereotype. Dat goedmoedige, bourgondische, dikbuikige imago moet anders. Vandaar dat meneer Bourgeois liever ziet dat sportieve types als Kim Clijsters en Tom Boonen wat populairder zouden worden.
Maar het
ergst van al vindt de minister wel dat we vlamingen gewoon belgen noemen. Potdomme! Weten wij hier dan niet dat Vlaanderen al zo'n 25 jaar een zelfstandig gewest is? En daar komt dus de nationalistische aap uit minister's mouwke. Zijn neo-liberlale partij, de N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie), ziet Vlaanderen graag als een onafhankelijke staat. En om dat te bereiken wil de minister het begrip 'vlaming' eens goed op de internationale kaart zetten. Een Belg, allee, zo mogen we onze zuiderburen gerust noemen. Als we er ons maar wel bewust van zijn dat een Vlaming toch wel een heel speciale belg is. Zeg maar , een slag apart.
Ik ben zeer benieuwd of Geert Bourgeois BV-ers in gaat zetten bij zijn promotie-campagne. Want welke BV-ers zijn representatief voor de 'echte', vlaamse cultuur? Gaat de minister daarvoor Eddy Wally, Will Tura en Helmut Lotti kiezen? Of wil hij Johan Verminnen en Arno als boegbeelden?
Ikzelf zou in ieder geval niet kiezen voor minister Geert Bourgeois. Ik krijg een veel aangenamer gevoel bij vlamingen als Wim Helsen, Panamarenko, Anna Teresa de Keersmaeker en Raymond van het Groenewoud.
En wat denkt u, beste lezer? Is Jean-Claude van Damme een betere ambassadeur voor Vlaanderen dan Jan Decleir? Moeten we meer van Louis Paul Boon lezen om de vlaamse ziel te kennen, of liever van Tom Lanoye of Herman Brusselmans? Wie is uw favoriete BV-er?

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home