In wiens droom leven we eigenlijk? (3)

(g.l.t. 3 min.; geen links).
Heeft u de baan van uw dromen? Woont u in uw droomhuis? U rijdt rond in uw droomauto? En ook uw partner, uw kinderen, uw vrienden en kennissen, uw vakanties, uw salaris, uw hobby's, ja, eigenlijk alles is geheel volgens uw dromen. U heeft uw dromen waargemaakt. Dat zal in ieder geval een uitstekende nachtrust opleveren, want u heeft niets meer te dromen.
Nu hoeven al die mensen die geen droomhuis bezitten, niet jaloers te zijn op degenen die dat wel hebben. Sterker nog: je kan maar beter geen droomhuis hebben, want zo'n huis is geen dag hetzelfde. Waar nu de voordeur zit, tref je over vijf minuten de trap naar de kelder aan. En de keuken kan plotsklaps zo groot zijn, dat je er dagen over doet om bij het fornuis te komen.
Gaat u uw eigen dromen maar na. Alles wat daarin voorkomt, is voortdurend aan verandering onderhevig. Dromen keren wel terug en kunnen in grote lijnen op elkaar lijken, maar de details zijn echt anders. Let u maar eens goed op als u in dromenland bent. Ik denk dat u bij nader inzien niet graag de alledaagse werkelijkheid wilt inruilen voor de bizarre wereld van uw dromen.
Maar goed, dàt we dromen is werkelijkheid. Het zou alleen wel zo prettig zijn als die dromen met rust worden gelaten. Al die droomhuizen, droomauto's en droombaantjes die via reclame tot ons komen, brengen wankelmoedige dromers in verwarring. Hoe prachtig het er allemaal uitziet, ik heb in mijn dromen nog nooit een huis gezien dat ook maar een beetje leek op de droomhuizen in de advertenties. Dan ga je toch twijfelen aan je eigen dromen. Klopt het wel, wat ik droom?
Nu kun je reclame negeren, maar dat wordt lastiger met andere dromen die ons opgedrongen worden. Dat zijn de dromen van ambitieuze politici en bestuurders. Zij beschikken over de middelen om van hun dromen werkelijkheid te maken. Een werkelijkheid waar anderen dan wel in moeten leven.
Ook de dromen van religieuze leiders hebben aardig wat invloed. En reken er maar niet op dat je daar een fatsoenlijk gesprek over kunt hebben. Dat had je gedroomd! Geloof wordt immers niet gezien als een droom, maar als keiharde realiteit.
Het is waar: er bestaan verschillende werelden naast elkaar. Omdat geen één droom hetzelfde is. Waarom dan toch die dromen aan elkaar opdringen? Zou het niet beter zijn als iedereen alleen droomt op de daar toe geëigende tijden? Dus alleen als men de oogjes dicht en de snaveltjes toe heeft? Dromen maak je waar als je slaapt. Als we wakker zijn moet er gewoon hard gewerkt worden aan de werkelijkheid van alledag. Die is duidelijk genoeg.