Vlieg er eens uit. /*\

(g.l.t. 3 min.; links: 6 min.)
De maakbaarheid van de toekomst wordt vaak geïnspireerd door creaties van de grootste fantasten. Bij gebrek aan eigen fantasie leunen wetenschappers en uitvinders op volstrekt fictieve voorbeelden aangedragen door Jules Verne en Walt Disney. Zo wordt over niet al te lange tijd de vliegende auto realiteit.
U kent dat ding misschien nog wel van de tekenfilm De Jetsons. Iedereen had zij eigen vliegend schoteltje. Welnu, vliegende schotels zijn voorlopig alleeen nog voorbehouden aan vermeende marsmannetjes of ruziemakende echtparen. Vliegende auto's kennen we tot nu toe alleen van dronken automobilisten die een bocht in de weg verkeerd inschatten. Maar nu komt er een echte vliegende auto. Een kruising tussen een auto en een helikopter. De zogenaamde PAL-V: Personal Air and Land Vehicle.
De gedachte hierachter is mooi. Om te beginnen wordt het vliegen naar je werk gedemocratiseerd. Nu is het voorbehouden aan het wat kapitaalkrachtiger bedrijfsleven, die her en der in Nederland helikopterplatforms heeft aangelegd om zakenrelaties en eigen bobo's in te vliegen. Niet alleen zij kunnen voortaan de files ontwijken, straks heeft iedereen die mogelijkheid.
Verder kan het afgelopen zijn met de aanleg van nog meer wegen. Ook het onderhoud van het wegennet kan omlaag geschroefd worden. Is er ergens een stukje weg dat te beroerd is om over te rijden, of is er helemaal geen weg te bekennen, dan zet je het gewoon op een vliegen.
Jammer is wel dat de vliegende auto een helikoptertje is. De wentelwieken geven toch aardig wat meer lawaai-overlast dan de vliegende schotels van de Jetsons, die niet meer dan het gezoem van een magnetron produceren. Verder hoeft de vliegende auto geen belasting te zijn voor het milieu. Het ding kan op bio-brandstoffen rijden en de helikopterwieken worden niet aangedreven door een motor, maar door de lucht.
Maar wat gaat dit betekenen voor de ruimte boven onze hoofden? Nu is er nog voldoende zicht om met één blik naar boven het weer in te kunnen schatten. Kunnen we dat nog wel als straks hele zwermen auto's het zicht ontnemen? En dan de vogels. Nu transformeren trage duiven, na een verloren confrontatie met een auto, nog tot een platgewalst verenkleedje op het asfalt. Straks worden we wellicht opgeschrikt door een duif die naast ons, op het trottoir, uiteen spat, na een aanvraing met een vliegende auto.
Fantasie kan tot een mooie, maakbare toekomst leiden, maar goed nadenken over de gevolgen blijft onontbeerlijk.

Labels:

2 Reacties

23 maart, 2007 00:00, Anonymous Anoniem schreef...

Niet vergeten de ramen dicht te doen als je je Superman-pak aandoet.

 
23 maart, 2007 12:37, Blogger Peter schreef...

Wie durft nu nog vol te houden dat de televisie geen invloed heeft op kinderen?

 

Een reactie posten

<< Home