Stroomstoring. Wild idee! /*\

(g.l.t. 4 min.; links: 18 min.)
Met de subsidieregeling EOS (Energie Onderzoek Subsidie) wil het ministerie van Economische Zaken energieonderzoek stimuleren dat niet-conventioneel en nieuw is. Eén van de regelingen binnen het EOS-programma is Nieuw Energie Onderzoek (NEO). Dit ondersteunt de uitwerking van ideeën over energiebesparing die buiten de bestaande kaders vallen en die bijdragen aan een schone, betrouwbare en betaalbare energiehuishouding. Het NEO is dan ook op zoek naar 'wilde ideeën', die vervolgens brainstormenderwijs verder ontwikkeld kunnen worden.
Kijk, daar houdt de redaktie wel van: ook ideeën die buiten de bestaande kaders vallen moeten maakbaar zijn. Op dit weblog zijn al vaker wilde ideeën geventileerd, die overigens weinig weerklank vonden. Waarschijnlijk denken veel lezers dat de redactie regelmatig last heeft van stroomstoringen in de bovenkamer.
Welnu, stroomstoringen zijn misschien ook een probaat middel om het energieverbruik terug te dringen. Toegegeven: dit is een wat al te wild idee, maar waarschijnlijk wordt het al vaker toegepast dan we denken.
Want is het u wel opgevallen dat we steeds meer met stroomstoringen te maken krijgen? De meesten hebben een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld in Amerika en Australië, waar winterweer of bosbranden tot defecten in de stroomvoorzieningen leiden. Hier wil er nog wel eens een graafmachine een stroomkabel vernielen en dan zit een woonwijk even zonder licht. Maar ook om onverklaarbare redenen breken er kabels of vallen transformatorhuisjes uit. En wat te denken van een europees netwerk dat om onduidelijke redenen niet goed functioneert, zodat hier de stroom uitvalt zodra men in Duitsland eventjes een hoogspanningsleiding afschakelt? Het geeft de nodige last, maar het bespaart wel de nodige energie. Wat is hier aan de hand?
Het is een ieder duidelijk dat er snel effectieve maatregelen moeten komen om een aantal energieproblemen op te lossen. Daar kan niet langer op worden gewacht. Ondanks dat er tal van bestaande oplossingen zijn, kost het toch veel moeite om die vlotjes in te voeren. Maar overheden en energieleveranciers zitten niet stil. Het idee dat minder stroomverbuik noodzakelijk is, valt slecht te verkopen aan de gebruiker die zeer gehecht is aan de dagelijkse televisie en magnetron. Maar wat de burger wel accepteert is dat er altijd iets fout kan gaan in de techniek. Het is even lastig, maar uiteindelijk legt men zich neer bij onverklaarbare mankementen en gaat gezellig bij kaarslicht een potje kaarten.
U begrijpt het al: de stroomstoring is de tijdelijke oplossing om energiegebruik terug te dringen. Het werkt snel en het leed wordt keurig verdeeld door dan eens hier, dan weer daar een kabel of transformator onklaar te maken. Zo krijg je ook geen algehele volksopstand als de stroom definitief uitvalt omdat olie en gas op zijn en de alternatieven nog niet op de markt zijn gebracht. Niemand zit te wachten op Albanese toestanden, waar elke dag op gezette tijden de stroom wordt afgesloten.
Briljant! Het is een 'wild idee' waar het EOS misschien meer mee kan.
Ondertussen kunt u natuurlijk thuis vast wel nog meer uitschakelen dan u al doet.

Labels:

1 Reacties

18 januari, 2007 20:11, Anonymous Anoniem schreef...

Trek jij nou maar eens lekker je eigen stekker eruit Peter.

 

Een reactie posten

<< Home