Weblog gevaar.

(g.l.t. 2 min. links: 2 min.)
Kan een weblog een gevaar voor de samenleving zijn? Die vraag speelde even door mijn hoofd bij het lezen van een nieuwsbericht waarin werd vermeld dat Google weigert extreem-rechtse weblogs af te sluiten.
Ik had al wat langer het gevoel dat ik met mijn weblog helemaal fout zit, omdat de webloghost Blogger een onderdeel is van Google. En Google rotzooit maar wat aan. In het onbarmhartige verlangen groot, groter, grootst te worden deinst Google er niet voor terug dubieuze praktijken toe te passen. Aan de ene kant staat men in China censuur toe, aan de andere kant weigert men extreem-rechtse blogs in Australië af te sluiten. Dus, beste lezer, u bevindt zich op dit moment in een internetomgeving waar een loopje wordt genomen met bepaalde normen en waarden. Als dat ernstig indruist tegen uw principes dan is het natuurlijk over en uit en zie ik u helaas niet meer terug hier. Voorlopig moet ik het met deze host doen omdat mij de middelen ontbreken over te stappen op een meer "nettere" webhost. Dat gaat er wel een keer van komen, maar u zult daar nog even op moeten wachten. Nogmaals: de middelen ontbreken mij en ik wil wel graag een volledig reclamevrije weblog hebben.
Terug naar de vraag. kan een weblog gevaarlijk zijn?
Jazeker wel. Alleen al met uw dagelijkse bezoek hier loopt u het risico op vervroegde leesblindheid. Dat getuur op uw monitor is niet best voor uw ogen. En wat de inhoud betreft: u loopt ook het risico vergfiftigd te raken door één van die onzinnige ideeën die uw redacteur hier regelmatig spuit. Wat mij betreft vallen die risico's onder de categorie: gevaren van het dagelijkse leven. Wat u ook doet, stilzitten of bewegen, overal loeren kleine en grote gevaren.
Daarnaast is het ook zo dat weblogs nauwelijks gevaar voor de samenleving kunnen betekenen. En wel hierom: er zijn er veel te veel.
Vroeger, lang geleden, kon een enkel boek nog enige impact hebben op de samenleving. Er waren niet zoveel boeken. Dus als er eens eentje erg opviel kon die rekenen op de aandacht van een groot publiek. Vandaag de dag is dat haast onmogelijk. Pas als een weblog, of welk ander medium dan ook, door fusies en overnames een monopoliepositie weet te verwerven, vergroot het zijn invloed.
Google is groot en het aantal weblogs dat onder deze gigant publiceert ook. Zolang Google alle soorten weblogs de toestaat, is de veelzijdigheid al een garantie dat een weblog weinig gevaar op zal leveren. De kans dat een enkel weblog uitgroeit tot een invloedrijk medium is erg klein.
Moet Google de extreem-rechtse blogs sluiten? Van mij mag dat met onmiddelijke ingang. Maar het zal niet helpen. Je sluit er niet de gedachten mee. En fantasie en creativiteit levert niet alleen hele mooie, schitterdende dingen op, maar ook ranzige, dubieuze zaken. Internet biedt, meer dan lang geleden, de mogelijheid je eigen gedachtengoed naar buiten te brengen. Als de ene host bepaalde zaken verbiedt, dan is er altijd wel een andere mogelijkheid op het world wide web om je ei kwijt te raken. En ik denk dat niemand het een goed idee zal vinden het schrijf- en leesonderwijs volledig af te schaffen. Dat zou wel helpen: als niemand meer weet hoe je moet schrijven en lezen wordt denken al wat lastiger maar publiceren lukt dan zeker niet meer. Vervelend eigenlijk, dat de gedachten vrij zijn.
Ondertussen blijf ik op zoek naar de ideale webhost. Tot nu toe is dat zoeken naar de speld in de hooiberg. Want bij elke webloghost ben ik zowel mooie als heel vervelende weblogs tegen gekomen. Ach, als ik toch een rijk was.... Dan werd ik onmiddelijk mijn eigen webhostmaster.

1 Reacties

29 oktober, 2006 16:14, Anonymous Anoniem schreef...

Hosting is tegenwoordig makkelijk te krijgen; betaalbaar en kwalitatief goed. Als je hulp nodig hebt hoor ik het wel, kan eventueel wel enkele hosts aanbieden en het script voor het installeren/editten.

 

Een reactie posten

<< Home