Onafhankelijk Oranje.

(g.l.t. 2 min. links: 6 min.)
Volgens het weekblad Elsevier is moet het Oranjehuis zich niet bemoeien met het politieke debat en dient het zich onpartijdig op te stellen. Het blad meent zelfs dat Willem-Alexander, als voorzitter van de adviescommissie water, in de fout is gegaan door te beweren dat het kabinetsbeleid te kort is geschoten betreffende de waterveiligheid. Wat krijgen we nou? Nog even en Elsevier roept op het koningshuis maar af te schaffen als het kritiek blijft geven op het kabinetsbeleid! Het toch niet als republikeins bekend staande blad heeft er niks op tegen als leden van het Oranjehuis optreden als beschermvrouwe van dierentuin Artis of erebestuurder is van het Rode Kruis maar veel gekker moet het niet worden.

Nou meen ik me te herinneren dat de commissie voor waterbeheer slechts een advies uitbracht en geen kritiek uitte. Natuurlijk gaat zo'n advies gepaard met wat zware argumenten, anders zou het advies wellicht niet erg serieus worden genomen. Maar kritiek op het kabinet? Nee, dat zag ik er niet zo in.
Elsevier haalt twee voorbeelden aan die niet zo lekker passen bij de politieke koers van de VVD. Nou hoeft een weekblad zich natuurlijk niet onafhankelijk op te stellen, maar om ongenuanceerd prinsen en prinsessen neer te sabelen op grond van uitoefening van hun functie is niet echt goed doortimmerde journalistiek.
Voor alle duidelijheid: ik ben geen fan van de Oranjes en wat mij betreft had het hele instituut al lang opgeheven kunnen worden. Maar dankzij het engagement van Willem-Alexander met het waterbeheer en dat van Maxima met de emancipatie van vrouwen uit ethnische minderheidsgroepen en het uitstekende werk van Pieter van Vollenhoven (helaas geen prins) betreffende de Schipholbrand, gun ik ze toch het voordeel van de twijfel.
Bovendien zou het de transparantie van bestuur ten goede komen als leden van de koninklijke familie open zijn over waar ze nou echt voor staan. Dus laten ook zij hun mening maar ten beste geven. Uiteraard horen ze daar dan wel zelf verantwoordelijk voor te zijn, anders krijgt menig toekomstig minister-president het nog zwaar te verduren.
Alles bij elkaar krijg je de indruk dat Elsevier het erg moeilijk heeft met het koninklijk huis. Het blad had immers geen kritiek op de recente partijpolitieke manoeuvres van de huidige minister-president en diens plaatsvervanger. Zolang die heren leden van het kabinet zijn horen zij toch met het algemeen belang bezig te houden en niet met partijpolitiek?
Dat zou misschien fatsoenlijk zijn, maar zo werkt het in de praktijk niet. Dus wat mij betreft laat ook de Oranjefamilie de hen opgelegde etiquette varen en nemen ze stelling zoals ze zelf denken dat het goed is. En mocht dat staatsrechtelijk te lastig zijn, dan schaffen we alsnog het koningshuis af en kunnen ze een politieke partij worden. Wie weet wordt Maxima dan de eerste vrouwelijke minister-president in dit land.
(Elsevier had eerder een overzicht - zie de lijst onderaan het gelinkte artikel- van alle functies van alle leden van het koninklijk huis - daar zitten toch niet echt controversiële zaken bij. Of vind u dat beschermheer van de Koninklijke Militaire Schermvereniging echt niet kunnen?)