Binnen met pinnen \|/

Tik in je nieuwszoekmachine het woord 'pinnen'of 'pinpas' en de meeste hits gaan over pincode-criminaliteit. Vorige week was in de media te lezen dat de pinpasfraude vorig jaar was verminderd. Tegelijkertijd werd gemeld dat pinfraudeurs steeds slimmer worden. Zij hebben helemaal geen innovatie-subsidies nodig om zich te ontwikkelen. Eén van de nieuwste vondsten is de nep-winkel. U leest het goed: een winkel waar je flink genept kan worden. Tja, de vooruitgang der techniek kent zijn zegeningen èn tekortkomingen.
Ik zal u eerlijk bekennen dat ik meer bewondering heb voor geboefte dat tunnels graaft om een bank te beroven of moeite doen een geniale treinroof in elkaar te zetten dan voor criminelen die het voorzien hebben op argeloze bejaarden en slordige flappentappers. De oplossing is natuurlijk: schaf al het geld af. Pinnen is dan niet meer nodig. Maar dat is zo'n typische peterspagina-oplossing die voorlopig tot het rijk der utopische fantasieën gerekend moet worden.
Aan meer haalbare oplossingen wordt druk gewerkt door de banken. Geen pincode maar vingerafdruk-scan of gezichtsherkenning. Het vervelende van dat soort maatregelen is dat ze allemaal geld kosten. De prijs voor bescherming van de klant wordt uiteindelijk betaald door diezelfde klant. Met dank aan de heren en dames pinfraudeurs. Zolang we het wel met dit soort oplossingen moeten doen, is het misschien een aardig idee om naast de nep-winkel ook een nep-bank te openen. Nep-employees van die bank gaan naar de nep-winkel van de pinfraudeurs, laten hun pinpas rippen, waarmee de boeven bij de nep-bank geld op kunnen nemen. Nep-geld natuurlijk. In gewone winkels valt dat geld niet uit te geven omdat er onmiddelijk een groot alarm afgaat als het nep-geld gescand wordt. Niets aan de hand, het mag worden gespendeerd in nep-winkels waar tal van leuke en mooie nepartikelen te koop zijn: van lege aanstekers tot klapsigaren, nepsigaretten en fopspenen, mosterd na de maaltijd en andere etenswaar die ver over de houdbaarheidsdatum is, luchtgitaren en blaaskaken. De mooiste is deze week in de aanbieding: gebakken lucht.
Zo ontstaat er een geheel eigen economietje: de Nieuwe Economische Pinmarkt, waarbij de fraudeurs lekker bezig blijven zonder dat de doorsnee-pinner er last van heeft.

Labels:

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home