Dag 211 Bruto Nationaal Geluk

De verkiezingen komen eraan, dus we worden overspoeld met berekeningen: welk verkiezingsprogramma van welke partij levert de meeste economische groei? Deze berekeningen lijken belangrijk -- ze worden uitgebreid besproken in het journaal en in de kranten. De cijfers zeggen echter weinig over of we het écht beter krijgen.

Economen hebben de rare gewoonte om alleen de dingen die ze in geld kunnen uitdrukken, mee te nemen in hun berekeningen. Als een bedrijf veel vervuiling produceert, wordt dit in conventionele berekeningen van economische groei niet verrekend. Sterker nog: vervuiling is goed voor de groei! Het opruimen ervan levert werk & winst op voor andere bedrijven.

Een kind voelt aan dat dit een zotte manier van denken is. Gelukkig hebben verlichte economen een andere manier van rekenen bedacht, waarmee je de duurzame economische groei kunt berekenen. Ook kosten die niet zomaar in geld uit te drukken zijn, worden in deze wijze van berekenen meegenomen.

Gek genoeg vind je de berekening van duurzame economische groei nog weinig terug in kranten, journaals en verkiezingsprogramma's. En dat is raar. Want wie geeft er ook maar iets om of de economie met 2,23% groeit? Mensen willen weten of ze er beter op worden, en met "beter" bedoelen ze ook: gezonder, gelukkiger, (milieu-)vriendelijker; niet alleen maar rijker.

Ik stel dus voor dat politieke partijen in hun programma's ook hun bijdrage aan het Bruto Nationaal Geluk doorrekenen. Dat is wat de mensen willen weten. En daar heb je ook politiek voor: om te zorgen dat wij het écht beter krijgen.

Labels:

1 Reacties

23 augustus, 2006 11:08, Anonymous Anoniem schreef...

ik dacht dat we dat zelf moesten doen,en van het infuus van de verzorgingsstaat afmoesten...

 

Een reactie posten

<< Home