Opwarming: vluchten kan niet meer.

(g.l.t. 3 min.; links: 15 min.)
De miljarden die in de ruimtevaart gepompt worden, hebben natuurlijk tot doel uiteindelijk de aarde te verlaten als het hier te heet onder onze voeten wordt. De recente berichten over de mogelijke aanwezigheid van water op Mars, moesten ons warm maken voor het idee dat daar misschien wel valt te leven. Welnu, beste lezers, ik wil uw vrolijke pasen niet vergallen, maar vluchten naar Mars zit er niet in. Ook op Mars wordt het klimaat verwarmt en smelten de enige poolkap die ze daar hebben. Dat wordt dus op zoek naar een andere planeet (dan maar naar Venus, juichen de vrouwelijke lezers wellicht).
Op VPRO's
Noorderlicht kunt u lezen dat de opwarming van Mars niets te maken heeft met broeikaseffecten. Stof en wind zijn hier de boosdoeners. Zolang de lichtgekleurde stof netjes op de Marsbodem blijft liggen is er niks aan de hand. De lichte kleur zorgt ervoor dat zonlicht wordt gereflecteerd en kan de boel dus aardig koel houden. Maar steekt er een windje op, dan gaat het mis. De donkere rotsen komen vrij en absorberen het zonlicht, wat dan tot opwarming leidt. Dat veroorzaakt dan weer meer wind, dus ook meer opwarming. Wetenschappers menen nu dat dit effect (de stof-wind-terukoppeling genoemd) niet meer te stuiten is. Nog even en het gezicht op Mars heeft niet meer geneog aan een zonnebril en een sombrero en verdwijnt zwetend als sneeuw voor de zon.
Het maakt ook duidelijk hoe belangrijk het is hier ter plaatse de opwarming terug te dringen. Opwarming leidt tot droogte. Daardoor was ons paasfeest toch al verprutst, omdat er
geen paasvuren ontstoken mogen worden. Meer droogte, geeft meer stof en de klimaatveranderingen veroorzaken al meer wind. Het op Mars ontdekte secenario zou dus ook onze toekomst kunnen zijn. Dat het 2e VN-rapport over het klimaat zo moeizaam tot stand moest komen, is wel haast misdadig te noemen. Het resultaat van dat rapport is zelfs ronduit moorddadig. Politici en wetenschappers worden het na enig geruzie eens met elkaar dat bijvoorbeeld de allerarmsten zwaar te lijden krijgen van de klimaatveranderingen. Vervolgens gaat men uit elkaar zonder ook maar één concrete aktie in te zetten. Misschien dat ze nu tot meer daadkracht bereid zijn, nu duidelijk is dat de ook zij niet meer kunnen vluchten. Jammer van al dat geld dat tot nu toe in de ruimtevaart is gestopt. Maar men kan natuurlijk ingaande vandaag het nog resterende ruimtevaartbudget in de planeet alhier investeren.
Het spijt de redaktie dat u vandaag geen vrolijker paasverhaal voorgeschoteld krijgt. Toch fijne dagen gewenst, want dat gun ik u natuurlijk van harte.

Labels: