Sorry seems to be the hardest word.

(g.l.t. 3 min.; links: 10 min.)
Het gaat nu echt menens worden met de de aanpak van hufterig gedrag. Het nieuwe kabinet is nog niet aan de slag, of in de samenleving ontstaan tal van iniatieven die nu serieus werk gaan maken van de beoogde normen en waarden. Dat moet Wouter Bos genoegen doen. Hij was er niet zo voor dat het kabinet op afroep van de burger aan de slag ging. Nu blijkt het andersom te gaan werken. Het kabinet roept en de samenleving gaat aan de slag. Als dat zo doorgaat heeft-ie straks niks te doen en rest hem niet ander dan een potje gamen op de pc. Ja, sorry hoor, maar dat kan de bedoeling toch niet zijn?
Veilig Verkeer Nederland gaat voorop door ons een nieuw handgebaar aan te leren. De opgestoken middelvinger gaat in de ban om plaats te maken voor het sorry-gebaar. Da's een heel mooi initiatief. Het kost veel mensen nog steeds erg veel moeite een keertje sorry te zeggen. Meestal krijgen anderen de schuld van alles wat mis is. Zelden steekt men de hand in eigen boezem. Dat is natuurlijk veel te nederig. Dankzij Veilig Verkeer gaat dat dus veranderen. Een foutje toegeven kan ook als teken van persoonlijke kracht gezien worden. Samen sterk door samen sorry te zeggen.
En wie dat niet kan opbrengen komt de haagse burgemeester Deetman tegen. Samen tegen hufters, luidt zijn devies. Een ideetje van de lokale VVD, waar de CDA-er Deetman zich prima bij kan vinden. Ook deze bestuurder ziet meer in burgerinitiateven dan in overheidsmaatregelen. Hufterig gedrag is vervelend, maar helaas niet altijd strafbaar. Maar geen probleem, de burgervader wil bijvoorbeeld dat jongeren intensief gaan nadenken over een gedragscode die op scholen, sportverenigingen en pleinen gehandhaafd zou moeten worden. Daar gaat de gemeente het nodige geld voor uittrekken. Misschien gaat 'sorry'-zeggen een speerpunt worden in die gedragscode.
Zou het niet alleen voor Chinezen het jaar van het gouden varken worden en krijgen we meer menselijke warmte en voorspoed? Dat gaat zeker lukken als het ook het jaar van het generaal pardon wordt. Het zal wat moeite kosten, maar wie weet komt het zo ver dat we samen sorry zeggen. Het blijft wel oppassen voor allerlei ongedierte (sorry...). In de Chinese astrologie worden een aantal goede kenmerken toegeschreven aan de rat. Ook voor dit dier wordt het een goed jaar. Voor de rat wordt onder andere voorspeld dat hij een vriendin zal ontmoeten waar hij een vertrouwd gevoel bij heeft. In Nederland hebben we minder goede ervaringen met het beestje. Die Chinese voorspelling zal toch niet betekenen dat Wilders in het politieke huwelijk treedt met Verdonk?
Even voor alle duidelijkheid: voor de vergelijking politci-dieren biedt ik uit het diepst van mijn hart mijn welgemeende excuses aan. Sorry, sorry, sorry.....

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home