Ruimte maken /*\

(g.l.t. 1min. 30; links: 15 min.)
Je houdt het bijna niet voor mogelijk, maar Nederland is zo vol dat er kennelijk ruimte was om
meer golfterreinen aan te leggen. Voor alle duidelijkheid: dat zijn niet de gebieden die een aantal natuurorganisaties beschikbaar willen maken om overstomingen het hoofd te bieden. Nee, het gaat hier om recreatief landschap. Het valt dus kennelijk wel mee met het ruimtegebrek in Nederland. Althans, op het land zelf. Op zee schijnt er wel een ernstig ruimtegebrek te zijn. Het Ruimtelijk Plan bureau houdt dat soort gegevens allemaal bij. Het is verbazingwekkend te zien wat er op die paar vierkante kilometers Nederland mogelijk is. Logisch dat dan de gezamenlijke natuurverenigingen denken dat er nog wel wat moerasland gecreëerd kan worden (Nederland terug in zijn oorspronkelijke vorm van moerasdelta?) en tegelijkertijd een minister denkt dat er hier en daar nog wel plaats is voor een vinexlocatie of een stukje asfalt. Hoe klein Nederland ook is, in de maakbaarheid van de ruimte zijn we waarlijk groots.

Opmerkelijk aan het bericht over de explosieve groei van golfbanen is dat de meeste golfbanen in de Randstad en Noord-Brabant voorkomen. Met name de Randstad staat toch bekend als overvol dus de vraag is waar die ruimte vandaan is gekomen. Blijkbaar is het zo dat waar het druk is, ook meer mogelijk is. Zo is er in de Randstad ook meer leegstand van bedrijfsruimtes. Gek eigenlijk dat die dingen samen kunnen gaan.
Mocht er in de nabije toekomst nou toch een probleem ontstaan in de maakbaarheid van de randstedelijke ruimte dan lossen we dat natuurlijk meteen weer op. In het passen en meten van de beschikbare ruimte is Nederland ook sterk in het combineren van doelstellingen. Zo moet het herstel van natuurlandschappen samen gaan met de ontwikkeling van recreatiegebieden. En om drukke woongebieden te ontlasten kunnen we zelfs woningen op de Afluitdijk bouwen. En zo kunnen we best nog meer golfbanen aanleggen en tegelijkertijd waterbuffers maken.
Bekend fenomeen op de golfbaan is de waterhole. Nu nog een overzichtelijk plasje waar je je balletje overheen moet slaan. Straks moet dat een wat groter waterbekken worden zodat ook de gezamenlijke natuurverenigingen hun zin krijgen. De golfspeler zal wel zijn techniek moeten verbeteren, maar met een flinke slag in de ruimte kom je al heel ver.

Labels: