Leesgeld.

(g.l.t. 2 min.; links 2 min.)
Koopt u wel eens een boek? Of komt u aan lezen zo weinig toe dat een boek kopen de moeite niet meer loont?

Het leven is al duur genoeg en boeken zijn niet bepaald goedkoop. Gratis leesvoer haalt u natuurlijk elke dag hier of op andere webstekken. Toch kan een goed boek heerlijk zijn. Het verzet niet alleen de gedachten, het kan ook inspirerend werken. En alleen al die serene momenten van onthaasting die een boek teweeg kan brengen zijn de moeite waard. Over de schoonheid van taal nog maar te zwijgen.
Dat is allemaal pure luxe volgens het kabinet. En dus moeten boeken met het luxe-btw-tarief belast worden. De BTW op boeken moet omhoog van 6 naar 19 procent. Sommige maatregelen blijken hier wel degelijk te kunnen zonder dat de rest van Europa daar aan meedoet. De EU-richtlijn is dat boeken onder laag btw-tarief horen te vallen. Enkele landen hebben dat zo opgevat dat men zelfs nul procent belasting heft op het kopen van een boek. Dit moedige kabinet negeert die richtlijn volkomen. Waarschijnlijk vanuit de gedachte dat het beslist schadelijk voor de economie moet zijn als iedereen met zijn neus in de boeken een beetje zit te lanterfanten.
De enige die er op dit moment bezwaar tegen maakt is de boekverkopersbranche zelf. Logisch, het is hun broodwinning en die zien ze niet graag in gevaar komen. Maar hoe zit het met u, lezer? Maakt het u niet uit want heeft u al genoeg aan dit gratis weblog? Of vind u dat het kabinet met deze maatregel de ongeletterdheid stimuleert? De mening van de redaktie hier is dat het btw-tarief op boeken niet omhoog moet, maar omlaag, het liefst naar nul procent. Mocht u het daar mee eens zijn dan weet u wat u te doen staat op 22 november. (Verdorie, toch weer een stemadvies gegeven......excuses!)

3 Reacties

08 november, 2006 17:09, Anonymous Ouwe schreef...

Inderdaad, omlaag. Op deze manier is er weer een stukje struikelblok erbij gekomen om mensen aan het lezen te krijgen.

 
09 november, 2006 01:23, Anonymous rob hamilton schreef...

Even voor de goede orde. Het is geen kabinetsplan, maar een punt uit het verkiezingsprogramma van CDA en VVD. Een subtiel verschil, maar het vermelden absoluut waard.

 
09 november, 2006 12:10, Blogger Peter schreef...

Hoewel het verschil klein is (het kabinet wordt bezet door dezelfde twee partijen), heb je helemaal gelijk. En hoewel ik hier regelmatig een loopje neem met de werkelijkheid zijn feiten wel feiten.Daar moet je korrekt mee blijven, anders kan ik net zo goed lid worden van CDA of VVD.
Dus bedankt voor de aanvulling, Rob.

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home