Handen-uit-de-mouwen code. \|/

(g.l.t. 1 min.; links: 7 min.)
Omdat wetgeving en politiek beleid ernstig tekort schieten moet er heel wat worden bijgesteld met gedragscodes. Er is zo langzamerhand geen beroep, marktsector of maatschappelijk deelgebied waar geen gedragscode aanhangt. Dat kan zo zijn voordelen hebben als gewenst gedrag wat meer aan de eisen van de hedendaagse samenleving moet worden aangepast. Een gedragscode timmer je immers sneller in elkaar dan dat je de wet of het politieke beleid verandert.
Wil een gedragscode geen papieren tijger zijn, dan hebben we wel voorbeelden nodig. Ook wel rolmodellen genoemd. Nou, daar ontbrak het afgelopen vrijdag en zaterdag niet aan. Om nog eens extra duidelijk te maken dat er van 'de politiek' weinig te verwachten valt en dat we het vooral dus allemaal zelf moeten doen, gingen aardig wat bekende nederlanders op pad om her en der vrijwilligerswerk te doen. Zo ging Balkenende in een Rode Kruisziekenhuis helpen, om te benadrukken dat de professionele verpleeghulp van hem de komende jaren niets hoeft te verwachten. Wel kunnen ze voor de voeten gelopen worden door hordes vrijwilligers. En wat dacht u van Pieter van Vollenhoven en Prins Pieter-Christiaan? Zij hielpen gehandicapten die nog nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden met duiklessen. Het mooiste voorbeeld kwam echter van Mark Rutte. Hij was klaar-over. Daar horen we dus niets meer van (over-en-uit).
De handen-uit-de-mouwen code, gepromoot door de stichting MADD (Make A Difference Day), maakt duidelijk dat we het zonder vrijwilligers niet gaan redden. De minister-president, gesteund door de koninklijke familie, vindt dat geweldig. Dat noemt hij 'samenwerken aan een betere toekomst voor ons allen'. Ik zie hem de komende vier jaren al weer genoegzaam lachend achterover zitten in zijn Torentje. Bij zijn te verwachten benoeming als m.p. zal hij de historsiche woorden uitspreken: 'Ik zeg u hoe het moet en u doet al het werk; da's goed voor de economie en da's goed voor de normen en waarden.'
Make a difference day? Dat gaat lukken. De verschillen zullen nog groter worden.

Labels:

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home