Veilig stemmen.

(g.l.t. 1 min. 30; links: 1 min.)
Dat gedoe rond al dan niet betrouwbare stemcomputers zet je wel aan het denken. Aanvankelijk leek het er op dat je stem via die computers zo onveilig was dat men politiebewaking nodig achtte ter bescherming van het stemgeheim. En nu wordt die inzet weer terug getrokken. Maar is mijn stem dan een stuk veiliger geworden nu ik weer ouderwets met het rode potlood aan de slag mag?
Mijn 'gevoel van veiligheid' is danig aangetast. Je kan nu al op de meest onverwachte momenten overvallen worden door medewerkers van een of ander burootje die je stemkeuze proberen te ontfutselen. Opiniepeilingen noemen ze dat. Als je je dan op het stemgeheim beroept voeren ze de druk nog wat op met de mededeling dat het toch mijn democratische plicht is mee te werken aan de representativiteit van hun onderzoek. Tot nu toe ben ik niet gezwicht voor dat soort praktijken, vandaar dat die opiniepeilingen ook een erg vertekend beeld geven. Trekt u zich dus niets van die peilingen aan.

Maar hoe veilig is mijn stem als ik straks naar de stembus ga? Het is al zo vreselijk onveilig op straat. Als ik ga pinnen neem ik altijd een paraplu mee, regen of niet. Het ding klap ik uit als ik voor de pinautomaat sta zodat niemand kan meelezen als ik mijn code intik. Verder heb ik alleen jas- en broekzakken met ritsen, voorzien van cijferslot. Zakkenrollers krijgen bij mij geen kans. Maar hoe beveilig ik mijn stem? Die zit tenslotte in mijn hoofd. Wie garandeert mij dat ik niet overvallen wordt door de eerste de beste zwevende kiezer die nog niet weet wat hij/zij zal gaan stemmen? Straks wordt ik nog onder bedreiging van geweld gedwongen mijn stemgeheim op te geven en mijn keuze kenbaar te maken nog voor ik het stemlokaal heb gehaald.
Het is jammer dat de politiebewaking wordt opgeheven. Dat jaagt de burger op hoge kosten. Want nu ben ik genoodzaakt om particuliere bodyguards in te huren om mijn stem veilig en wel in de stembus te deponeren.

1 Reacties

03 november, 2006 03:42, Anonymous Parminedes schreef...

Het is allemaal één groot complot...
Opgezet door de beveiligingsbranche.
Want huur je geen bodyguards in dan word je buiten het stembureau aangesproken door een kleerkast met een buitenmodel wereldontvanger.
Hij geeft je een 'gratis stemadvies' en het op de grond liggende slachtoffer (waarschijnlijk Lotus, maar je weet het niet zeker...) drijft je in de richting van de partij die de kleerkast heeft ingehuurd.
De uitslag gaat afhangen van het aantal mensen dat zich bodyguards kan/wil veroorloven (kassa beveiligers !) en het aantal dat zich voor de deur van het stembureau laat 'adviseren' (ook kassa beveiligers !).

Dan maar niet gaan stemmen ?
Da's ook geen optie, want dan mag je niet meeklagen over de ellende die ons de komende vier jaar weer boven het hoofd hangt...

Waarom komen er bij onze verkiezingen geen mensen uit andere landen om te beoordelen of het hier wel allemaal eerlijk verloopt ? De macht van de beveiligers gaat nog verder dan ik al dacht...

Uh... even nadenken over veilige nickname. ;-)

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home