Boompje opzetten.

(g.l.t. 1 min 30; links: 15 min.)
Ik wil met u eens een boompje opzetten over het nut van de nationale boomfeestdag. De stichting die deze dag al weer bijna vijftig jaar organiseert krijgt een prijs van het Prins Bernardfonds. De prijs krijgt men voor de bewezen diensten, in dit geval het door kinderen laten planten van zo'n 10 miljoen bomen en struiken. Het jonge volkje wordt daarmee wat meer bewust van de hun omringende natuur. De Stichting Nationale Boomfeestdag krijgt hiervoor 50.000 euro. Dat is dus ongeveer 2,74 euro per dag of een halve eurocent per geplante boom/struik. U ziet het: kinderarbeid is en blijft veruit het goedkoopst.
In de bijna vijftig jaar dat het instituut bestaat is er dus aardig wat groen aangelegd, maar hoe zit het met het groene bewustzijn van de generaties die met dit fenomeen zijn opgegroeid?
Wel, de Stichting Nationale Boomfeestdag mag trots zijn. Het hele idee is sterk symbolisch van aard en kennelijk hebben hele volkstammen begrepen dat dit de ultieme manier is om de natuur een handje te helpen. Hier en daar een boompje planten, verder nog wat beperkende maatregelen op gebied van CO2-uitstoot en vooral nog mee symbolische akties (bijvoorbeeld het planten van klimaatbosjes). Vooral geen definitieve maatregelen als gratis openbaar vervoer en een minimaal quotum aan auto's dat de weg op mag. Zeker geen sluiting van vervuilende industrieën. En resoluut stoppen met het gebruik van aardolie is er al helemaal niet bij, terwijl de alternatieven flink in de ijskast worden gehouden.
De stichting kan dus nog jaren vooruit. We mogen nog blij zijn dat er internet is want ander waren die tien miljoen geplante boompjes al ruimschoots opgegaan aan de fabricatie van papier voor voolichtingsfolders en bewustmakende boekjes voor het onderwijs. Zoals Freek de Jonge ooit zei: "Ontbossing door papierverspilling en daar dan weer een boekje over."