Vacature: Opperboswachter gezocht.

Zoals er met codes wordt geprobeerd vooraf keuzes in het gareel te houden zodat we niet al te maffe maakbaarheid krijgen, zo zijn er ook veel controles om achteraf vast te stellen dat maakbaarheid mooi is, maar er helaas te vaak verkeerde keuzes zijn gemaakt. We kennen behalve veel gedragscodes ook ontelbare controlerende instanties, commissies en als het erg uit de hand is gelopen: parlementaire enquetes. Ik had net zo goed nog een weblog kunnen beginnen over controles, keuringen en laakbaarheid.
Eén van die fraaie controlemiddelen is de Algemene Rekenkamer. Een soort accountant die rekensommetjes nakijkt. Uitgerekend in de maand dat minister Veerman zijn 'Tour de campagne' maakt om ideeën op te doen voor een vitaler platteland, waarbij de natuur een belangrijk onderdeel moet zijn (lees ook mijn artikel op hetkanWel), komt de Rekenkamer met kritiek op de vorderingen van de Ecologische Hoofdstructuur. Die komt niet op tijd klaar en da's niet goed voor plant en dier en dus ook de natuur en de mens.
Nou is kritiek één ding, er moet dan nog wel wat mee gedaan worden. En jawel hoor, de stichting Natuur en Milieu heeft een oplossing. Er moet een Rijksnatuurmeester worden aangesteld. Die moet de voortgang bewaken en keuzes afdwingen
Nu heb ik niet de indruk dat onze overheid (en tal van anderen) erg wakker liggen van rekensommetjes die aantonen dat men een beetje op moet schieten met het veilig stellen van natuur en milieu. Zelfs instituten als het Centraal Plan Buro of het Centraal Buro voor de Statistiek worden regelmatig genegeerd. Dus ik vrees dat het rapport van de Algemene Rekenkamer ook een stoffig plekje in de archieven van het kabinet zal krijgen. Wellicht gaat men wel over tot de aanstelling van een Rijksnatuurmeester, om de goede wil te tonen. Of de regering wijst dat idee van de hand omdat men kamerbreed nu net van plan is het aantal overheidsdienaren omlaag te brengen.
Die nieuwe opperboswachter is helemaal niet nodig als dit kabinet op zijn laksheid wordt afgerekend bij de komende verkiezingen. Dus doet u dan eens iets geks. Stem nou eens niet lekker veilig op CDA of PvdA, want dat dreigt volgens een aantal opiniepeilingen te gebeuren. Zo veilig is dat voor natuur en milieu niet. Rekent u nu zelfs een na hoe benauwd u het zult krijgen als er meer asfalt dan groen komt. Mogen wij op u rekenen?

0 Reacties

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home