Oud geld en rekenfouten.

Nederlanders zijn spaarders, potters, tamelijk behouden wat geldzaken betreft. Dat is niet goed voor de economie want geld moet rollen. Uitgeven dat spul! Dus kan iederen vanaf vandaag de spaarpot inleveren bij postkantoren.
Er blijkt nog zo'n slordige 500 miljoen euro aan oud geld te liggen. Een kapitaal waar nu niks mee kan, omdat het om oude guldens, kwartjes en dubbeltjes gaat. Vijfhonderdmiljoen! Nu ben ik met rekenen niet zo goed (Pabo-student geweest....) maar dan hebben we het toch over ongeveer 31 miljoen per inwoner, of zo'n 71 miljoen per huishouden? (Er zijn nu ruim 16 miljoen inwoners, verdeel over ruim 7 miljoen huishoudens). Komen we nu allemaal in de miljonair-top-duizend van het blad Quote? Hier wordt ergens een ernstige rekenfout gemaakt. Of ik ben nog dommer dan ik van mezelf al wist.
Want mocht mijn redenering wel kloppen, dan is het niet zo verbazingwekkend dat het kabinet Balkenende draconische maatregelen moest treffen om het een en ander betaalbaar te houden. Er was namelijk geen geld genoeg. Dat geld zat verstopt in spaarvarkentjes, doosjes, oude sokken of gewoon ergens in een kast. Kennelijk hebben we 500 miljoen aan het betaalverkeer kunnen onttrekken zonder dat het land failliet ging.
Als het wel waar is, dan betekent dat ook dat concreet geld eigenlijk niks voorstelt. We zijn namelijk niet failliet. Misschien gaan we dat nu alsnog, want al dat oude geld wordt bij inlevering uitbetaald in euro's en dat zal toch zo zijn gevolgen hebben voor de werkelijke waarde van de euro?
Wie heeft er genoeg verstand van om mij uit de droom te helpen en een uitleggen hoe het werkelijk zit? Help!

2 Reacties

02 oktober, 2006 21:39, Anonymous Ouwe schreef...

Och, als het land het blijkbaar kan missen dan kunnen ze het net zo goed verdelen over alle mensen :-).

 
03 oktober, 2006 01:39, Anonymous Henk schreef...

500.000.000 : 16.000.000 = Euro 31,25 per inwoner (per gezin ca. Euro 70,--).
Je begrijpt, dat je hiermee afvalt als kandidaat voor de post minister van financiën in het volgende kabinet. ;-)

 

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home