Gedragscode voor toeristen. \|/

De Chinese overheid is niet te beroerd om haar burgers op elk aspect van hun leven te controleren. Dachten de Chinezen een beetje vrijheid te verwerven door wat te googlen, de regering zet daar meteen een controle op die alle lust tot internetten doet verdwijnen. Dus een beetje, naar vrijheid smachtende Chinees, gaat op vakantie naar het buitenland, in de hoop eventjes verlost te zijn van de staatsbemoeienis. Dat is nu ook afgelopen. De Chinese regering heeft een gedragscode voor Chinese toeristen afgekondigd.
Dat werd tijd zeg! Want wat hangen die Chinezen hier de beest uit. Het is toch geen gezicht dat ze bij een beetje warm weer in hun blote bast op een terras zitten. En op de camping maken ze er een sport van zoveel mogelijk bier te drinken en dan nog trots zijn ook dat ze de hoogste muur bierkratten hebben gebouwd. De kots in de sanitaire ruimtes laten ze ondertussen mooi liggen. En maken ze er thuis ook een gewoonte van om na een stuk of acht kroegen bezocht te hebben hun volle blaas te legen tegen een willekeurige gevel?
Is het u ook opgevallen dat ze vooral massaal naar die toeristische oorden gaan, waar ze hun eigen eten kunnen krijgen? Daar ga je toch niet naar het buitenland voor? Zo wordt menig exotisch hollands plekje omgetoverd tot een chinees culinaire zone. Nou ja, culinair.... het is vooral vette hap: loempia's en dat soort snacks.
Nee, je kan veel zeggen van de Chinese regering, maar hier hebben ze een punt. Daar kan onze eigen regering nog een voorbeeld aan nemen. Misschien is het dan eens afgelopen met het wangedrag van nederlandse toeristen in den vreemde. Want laten we eerlijk zijn, dat is soms ook te genant voor woorden.
Eigenlijk verwacht je zo'n gedragscode eerder van Balkenende's waarden en normen. Wordt-ie ineens afgetroefd door de Chinezen. Of gaat hij straks ook nog vertellen dat de Chinese regering zijn waarden en normen heeft overgenomen?

Labels: