Goden, geuzen en gaakbaarhein.

Vanaf morgen tot en met 3 september wordt de reguliere programmering van dit weblog onderbroken, om plaats te maken voor de inbreng van een vijftiental prominente gasten. Een soort "zomergasten-programa". Voor deze gelegenheid krijgt dit weblog tijdelijk de titel "Goden, geuzen en gaakbaarhein".
Mijn "zomergasten", allemaal afkomstig van weblogs of websites die in mijn linklijst staan vermeld (zie rechterkolom), zijn de goden. Ze schrijven allemaal goddelijke stukjes op hun eigen websites. Althans, dat is mijn mening.
Mijn gasten zijn ook geuzen. Allen leveren op hun eigen sites informatie en artikelen die de bedoeling hebben het vrije denken, het anders denken en het kritisch denken te stimuleren. Dat is in een sterk commerciële en consumptieve wereld wel als geuzenwerk te zien.
Gaakbaarhein tenslotte is een woord dat ontstaat als je ijzingwekkend dogmatisch een spelregel toepast (weet u al welke, lezer?). De trouwe lezer weet inmiddels wel dat de redactie absoluut niet vies is van nieuwe en bizarre vondsten. Maar de vondsten die de wereld nodig heeft om er nog iets moois van te maken krijg je niet via de weg van dogmatisme. Gaakbaarhein moet u dus zien als een woord dat op creatieve en humoristische wijze het dogmatisme aan de kaak stelt. Mijn gasten hebben ook niets met dogmatisme en ook daarom zijn ze uitgenodigd.
Ik bedank met liefde mijn gasten voor het accepteren van mijn uitnodiging en hun bijdragen de komende tijd.
Wie zijn die gasten? Laat ik ze aan u voorstellen in de volgorde waarin u ze hier mag verwachten. Ter introductie van mijn gasten heb ik gebruik gemaakt van de teksten waarmee zij zichzelf beschrijven op hun eigen sites. Wilt u meer weten klik dan op hun link die u hier in de rechterkolom kunt vinden.
Zo 20 aug. Opa Buiswater. Opa is een strijdbare ouwe Amsterdammer. In een onnavolgbare schrijfstijl geeft hij altijd ongezouten zijn rood en rechtvaardige mening, Naar hij zelf zegt vooral over zaken waar hij "geen moer verstand van heeft". Opa heeft een groot gevoel voor rechtvaardigheid, is erg sociaal en gelooft nog in een maakbare samenleving. Zijn weblog bestaat vanaf maart 2004.
Ma 21 aug. St. Maarten (hetkanWel). St. Maarten is één van de redacteuren van hetkanWel. Een weblog dat wordt gevuld door een groep bloggers die signaleren hoe dingen wel degelijk anders kunnen op gebied van milieu, duurzaamheid en wat al niet meer. Hun weblog is een vrijplaats voor verandering. Zij zien de toekomst als een kans. St. Maarten schrijft daar over religie, maatschapij en andere rariteiten. Dat lijkt dan goed op zijn plaats alhier. hetkanWel is begonnen in februari 2005.
Di 22 aug. Kielzog. Rob Hoeijmakers is verantwoordelijk voor mooi geschreven stukken op Kielzog. Veel achtergrondinformatie over uiteenlopende zaken. Zoals hij zelf zegt over weetjes, trivia en belevenissen. dat levert dan wel regelmatig geschiedenis op die ik graag op de middelbare school had wilen hebben. Kielzog bestaat vanaf december 2005.

Wo 23 aug. Marlies (hetkanWel). Over hetkanWel zelf kunt u meer lezen bij St. Maarten (21 augustus). Eén van zijn collega's is Marlies, die op hetkanWel een soort 'women on the web" magazine verzorgt. Informatie over en voor vrouwen dus, maar zeer de moeite waard voor iedereen (mannen ook).
Do 24 aug. Steeph (Sargasso). Steeph is één van de redacteuren van Sargasso (weblog sinds 2001). Op Sargasso besteedt men aandacht aan nieuws dat door de traditionele media terzijde wordt geschoven. Men publiceert informatieve stukken over wetenschap, politiek en cultuur. Sargasso heeft de intentie daarmee een goede discussie op gang te brengen.
Vr 25 aug. De Stripman. De Stripman is één van de redacteuren van het Stripblog, dat te vinden is in de Volkskrantblogs. De Stripman schrijft columnachtige bespiegelingen over actualiteiten die worden voorzien van vaak prachtige en leuke strips. Dit weblog bestaat vanaf september 2005.
Za 26 aug. Elly (Gezondheid & Hypocrisie). Eén van de eerste reacties op dit weblog kwam van de zgn. "gezondheidsverbeteraarster". Dat leidde tot de link Gezondheid & Hypocrisie (zie rechterkolom) met de bedoeling de discussie hierover gaande te houden.
De gezondheidsverbeteraartser doet beroepsmatig aan gezondheidsvoorlichting en is daarnaast schrijfster.
Zo 27 aug. Kim (hetkanWel). Op hetkanWel is Kim misschien wel de grappigste redactuer. Soms op een manier waarin de redactie heir zich goed in herkent. Kim is antropologe en werkt zowel in Nederland als in de Filipijnen en kan zo vaak issues uit uit twee stanopunten bekijken.

Ma 28 aug. Ouwe herder. Dit "not that serious" weblog wordt verzorgd door Ouwe en Herder. Jonge webloggers die humor, actualiteit en onderzoek tot hun dagelijks leven hebben gemaakt. Op hun weblog proberen ze mensen aan te sporen ook op ondersoek uit te gaan. Vandaag is te gast Ouwe, die onlangs, tot verbazing van een ieder, een geschiedkundige serie startte over het communisme, met informatie die in de gewone geschiedenisboekjes niet is te vinden. Ouwe herder begon vanaf april 2006 begon te publiceren.
Di 29 aug. Melle (Smutfish). Zanger en tekstschrijver van de band Smutfish. Een muzikant die rondstruint in het mijnenveld van menselijke emoties, dito onvermogen en universele heldendromen die als kerstballen stuk kletteren op de stoeptegels van de realiteit (aldus Paul Waayers). Smutfish verzorgde o.a. optredens op het Crossing Border Festival en het Noorderslagfestival en heeft inmiddels drie cd's uitgebracht. Hun muziek wordt omschreven als "country-noir". Behalve zanger, gitarist en tekstschrijver van Smutfish (het visje dat zich losmaakt uit de veilige school soortgenoten) is Melle ook beeldend kunstenaar en onderhoudt hij een koelkasten-blog (www.snotvis.blogspot.com).
Wo 30 aug. Grobbo. (Sargasso). Grobbo is redacteur en medeoprichter van Sargasso (weblog sinds 2001). Op Sargasso besteedt men aandacht aan nieuws dat door de traditionele media terzijde wordt geschoven. Men publiceert informatieve stukken over wetenschap, politiek en cultuur. Sargasso heeft de intentie daarmee een goede discussie op gang te brengen.
Do 31 aug. Frisse Wind (hetkanWel). Op hetkanWel waait regelmatig een fris windje. Behalve een frisse kijk op tal van zeken die een echte hetkanWel-factor hebben, publiceert hij ook 1x per week de column: "en dit kon ook nog"", met zaken waarbij je wenkbrauwen toch wel vaak omhoog schieten.

Vr 1 sept. Maja Vervoort (Gissen en missen). Haar website Gissen en missen gaat over de valkuilen van de menselijke geest, ofwel de kunst van het zelfbedrog. Maja is psychologe en oud-redacteur van Psychologie Magazine. Op haar site schrijft ze over tal van illusies: van optische illusies tot zelfillusies.
Za 2 sept. Stroomopwaarts. "Wie met open ogen door het leven gaat heeft altijd iets te schrijven" is te lezen op dit weblog. Ik zou er aan toe willen voegen: "altijd iets moois te schijven". De stukjes op Stroomopwaarts gaan niet alleen over actuele zaken maar ook vaak over zeer herkenbare dingen waar de redacteur zijn bijzondere kijk op geeft. Jan de Vries, redacteur van dit weblog, is in het dagelijks leven journalist bij Omroep Brabant. Stroomopwaarts bestaat vanaf mei 2004.
Zo 3 sept. davidrietveld. De laatste gast, David, is gemeenteraadslid voor Groenlinks in Den Haag. Op zijn site vind je behalve de stand van zaken in het o zo politieke Den Haag ook veel links naar Haagse zaken. David is tevens oprichter van de actiegroep "Nederland tegen slecht weer" en streeft daarmee naar een tolerante en ontspannen samenleving.


Ik hoop, lezers, dat u gaat genieten van mijn goden, geuzen en hun gaakbaarhein. Reageert u gerust op hun bijdragen, al was het alleen maar om hen te bedanken voor de medewerking aan dit project.

Labels: